Wat is snurken eigenlijk?
Tijdens de slaap ontspannen de spieren in de keelholte. De doorgang van de ingeademde lucht kan hierdoor worden bemoeilijkt, met als gevolg dat de slijmvliezen gaan trillen. Snurken is het geluid dat ze hierbij maken. Condities als verkoudheid, die de luchtdoorgang verder verminderen, verergeren het probleem.
Een paar feitjes over snurken
Sommige snurkers produceren het geluid van een straaljager De ene snurker bromt de hele nacht zachtjes door, de ander maakt slechts af en toe een geluid, maar dan wel loeiend hard. Het gemiddelde aantal decibel dat een snurker produceert, ligt rond de vijftig. Dat is ongeveer het geluidsniveau van een pruttelend koffiezetapparaat. Maar je hebt er ook die wel honderd decibel halen, dat overeen komt met het lawaai van een overvliegende straaljager op geringe hoogte. Snurken is erfelijk Kom je uit een snurkende familie, dan loop je drie keer zoveel kans om zelf te snurken. Zeventig procent van de snurkers heeft ronkende ouders, grootouders, ooms en tantes. Vrouwen klagen meer over een snurkende partner dan mannen Logisch, omdat snurken vaker bij mannen voorkomt. Maar het komt ook omdat vrouwen over het algemeen lichter slapen en dus eerder last hebben van het geronk aan het andere kant van het bed. |
Is snurken ongezond?
Op zich is snurken niet erg, maar het kan wel vervelende gevolgen hebben. Voor je relatie bijvoorbeeld. Maar grote snurkers slapen ook minder diep, met een chronisch slaaptekort, slaperigheid overdag en concentratiestoornissen als gevolg. In Wat kun je doen bij een slaapprobleem? vind je tips voor een goede nachtrust.
Wanneer kan snurken gevaarlijk zijn?
De vernauwing van de luchtwegen kan leiden tot slaapapneu. Dat is het stokken van je adem in je slaap. Daardoor schiet je met een schok half wakker, waarna je opnieuw ademhaalt en verder slaapt. Dit gaat meestal gepaard met zeer luid gesnurk. Soms zo luid dat de snurker er zelf wakker van wordt. Mensen met slaapapneu kunnen overdag veel last hebben van vermoeidheid en concentratiestoornissen. Bovendien is er een verband tussen slaapapneu en hart- en vaatziekten zoals een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen of een vernauwing van de kransslagaders. Als je denkt dat je misschien aan slaapapneu lijdt, is het verstandig om hierover met je huisarts te praten.
8 tips tegen snurken
- Slaap niet op je rug, maar op je zij
- Gebruik een neusspray
- Neem je toevlucht tot hulpmiddelen
- Stop met roken
- Val af
- Vermijd alcohol en melk voor het slapengaan
- Zing!
- Gebruik oordopjes
Wanneer je op je rug slaapt, zakken de zachte delen van je gehemelte en vernauwen de luchtweg. Ben je een rugslaper, probeer dan je slaaphouding te veranderen. Slaap je in op je zij, maar word je wakker op je rug? Dan is je matras misschien te hard. Op je zij krijg je dan pijn in je schouder en je rolt automatisch op je rug. Een zachtere matras kan verbetering brengen. Ook een goed hoofdkussen kan helpen tegen snurken. Bij slapen op de zij is een wat dikker kussen aanbevolen. Het moet de holte tussen schouder en nek opvullen, waardoor je schouder- en nekspieren ontspannen en de ademhaling wordt bevorderd.
Ben je allergisch voor huisstofmijt of pollen? Of heb je een verkoudheid? In beide gevallen heb je vaak last van een verstopte neus, die tijdelijk snurken veroorzaakt. Een neusspray opent de luchtwegen in je neus, waardoor je weer een aantal uren geluidloos kunt slapen. Pas wel op met het gebruik van neussprays, zoals je kunt lezen in Verslaafd aan neusspray. Behalve neussprays zijn er ook speciale keelsprays, die het weefsel achter in de keel met een dun laagje bedekken en zo de trillingen verminderen.
Ernstige snurkers kunnen een van deze hulpmiddelen proberen.
Neusstrips verwijden de neusvleugels voor een betere luchtstroom.
Neusspreiders zijn flexibele strips die je in de neusvleugels stopt.
Een slaapbeugel in je mond schuift de onderkaak iets naar voren, waardoor de keelholte de hele nacht openblijft.
Als je aan een ernstige vorm van slaapapneu lijdt, kan een neusmasker uitkomst bieden.
Roken irriteert de luchtwegen, waardoor ze zwellen en de doorgang van lucht gedeeltelijk wordt geblokkeerd . Ook het slijmvlies in de neus kan door roken opzwellen, met als gevolg dat je door de mond gaat ademen, wat de kans op snurken aanzienlijk vergroot. Stoppen met roken zal snurken in veel gevallen verminderen.
Er is een duidelijke relatie tussen snurken en obesitas. Maar liefst 85% van alle snurkers heeft overgewicht.
Alcohol laat de neusslijmvliezen opzwellen, waardoor je door je mond gaat ademen. Ook melkproducten bevorderen de slijmvorming en kun je beter vermijden vlak voor je naar bed gaat.
Door de keelspieren te oefenen, maak je ze sterker. Ze kunnen dan de luchtdoorgang beter open houden. Keeloefeningen, zoals het luid uitspreken van de klinkers A, E, I, O, U, zijn een manier. Maar veel zingen heeft een soortgelijk effect.
Deze tip is voor de partner, want snurkers slapen gewoonlijk door hun eigen gesnurk heen. Vraag om speciale oordopjes tegen snurken. Veel oordopjes zijn namelijk gemaakt om hoge tonen buiten te houden, en niet de lage frequenties van snurken.