Hoe schimmelnagel herkennen en behandelen?

schimmelnagel erkennen

Wat zijn schimmelnagels? Schimmelnagels zijn teen- of vingernagels die met schimmel geïnfecteerd zijn. Schimmelnagels worden ook wel kalknagels genoemd. Deze schimmels komen heel vaak voor en in 70% van de gevallen is deze schimmel Trichophyton rubrum, soms kan ook de gist Candida albicans de oorzaak zijn.

Symptomen schimmelnagel

Schimmelnagel is te herkennen aan gele verkleuring en verbrokkeling van de nagel. Meestal begint de infectie aan de nagelranden die daardoor witgeel, groen of bruin verkleuren. Aan de zijkanten van de vingers en in de handpalmen, of aan de zijkanten van de tenen in het geval van een infectie aan de teennagels, kan wat vervelling met blaasjes ontstaan.

schimmelnagel vs. gewone nagel

Oorzaak schimmelnagel

Hoe ontstaan schimmelnagels? Een schimmelnagel wordt veroorzaakt door schimmels die in en onder de nagel groeien. Schimmels zijn vrij normaal en zitten bij iedereen op de huid en onder de nagelranden. Schimmels komen bij iedereen voor en worden voortdurend overgedragen van persoon tot persoon of via de omgeving. Schimmels bevinden zich vaak in vochtige ruimtes zoals een zwembad of douche omdat ze in een warme vochtige omgeving makkelijk overleven. Als zo’n schimmel de huid of nagels binnendringt en zich uitbreidt, ontstaat een infectie.

Schimmelnagel behandeling

Een schimmelnagel hoef je eigenlijk niet per definitie te behandelen, maar omwille van het esthetische aspect wordt dit wel vaak gedaan. Schimmelnagels kunnen in de meeste gevallen met huishoudelijke producten worden behandeld. Zo worden bijvoorbeeld azijn, citroen, alcohol of bakpoeder aangeraden om de schimmel te behandelen. Ook knoflook is een van de meest effectieve natuurlijke antimicrobiële middelen die je kunt gebruiken om nagelschimmel te behandelen.

 

schimmelnagel

Schimmelnagel medicatie

Zalf tegen schimmelinfectie kan worden gebruikt als de schimmelinfectie nog niet te ver gevorderd is. Een andere optie zijn anti-schimmelpennen- en nagellakjes, die je afhankelijk van het product dagelijks of wekelijks aanbrengt om de schimmel te doden. Als een zalf tegen schimmelinfectie niet succesvol is, dan betekent dit dat de schimmelnagel te ver gevorderd is.

In dit geval kan bijvoorbeeld Excilor FORTE worden gebruikt als behandeling tegen schimmelnagels. Excilor FORTE penetreert de nagel en werkt gedurende 24h in op de nagel, en laat de gezonde nagel zo terug groeien. Daarnaast kun je ook kiezen voor middelen gebaseerd op terbinafine zoals een gel of tabletten. Terbinafine doodt schimmels en gisten. Bezoek onze webwinkel en vergelijk de verschillende types medicatie tegen schimnagel.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ons artikel ‘Schimmelinfectie: welke middeltjes helpen‘.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer