Een koolhydraatarm dieet volgen

een koolhydraatarm dieet volgen

Wat is een koolhydraatarm dieet? Over het algemeen richt een koolhydraatarm dieet zich op eiwitten en sommige niet-zetmeelrijke groenten. Een koolhydraatarm dieet beperkt de inname van granen, peulvruchten, fruit, brood, snoep, pasta’s en zetmeelrijke groenten, en soms ook noten en zaden. Sommige koolhydraatarme dieetplannen staan in bepaalde gevallen echter kleine hoeveelheden fruit, groenten en volle granen toe.

Waarom een koolhydraatarm dieet volgen?

Koolhydraatarme diëten leggen de nadruk op gezonde bronnen van koolhydraten, vetten en eiwitten om zo het risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen te verlagen. Sommige koolhydraatarme diëten richten zich op het verbeteren van bloedsuikerwaarden en andere koolhydraatarme diëten hebben als doelstelling om gewicht te verliezen door bepaalde producten met koolhydraten te vermijden.

Meerdere medische onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die een koolhydraatarm dieet volgen, sneller afvallen dan mensen die een vetarm dieet volgen. Als je een koolhydraatarm dieet volgt, raakt je lichaam ook overtollig water kwijt. Dit kan je insulinespiegels verlagen, wat leidt tot snel gewichtsverlies. Het is natuurlijk belangrijk om regelmatig te sporten als je wilt afvallen, maar ook het verminderen van de inname van koolhydraten helpen je gewicht te verliezen.

koolhydraatarm dieet

Nadelen koolhydraatarm dieet

Een koolhydraatarm dieet beperkt voedingsmiddelen met vezels en de meeste plantaardige voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen. Dit kan leiden tot constipatie, lage energie en mogelijke tekorten aan micronutriënten. Een koolhydraatarm dieet kan een tekort van bepaalde voedingsstoffen met zich meebrengen, met name van bepaalde B-vitamines, voedingsvezel en jodium.

Wat te eten bij een koolhydraatarm dieet?

Bij een koolhydraatarm dieet is veel divers voedsel toegestaan, waaronder vlees, gevogelte, vis, eieren, melk, kaas, vetten en groenten. Als je dieet een uitgebalanceerde mix van deze voedingsmiddelen bevat, hoef je je eigenlijk geen zorgen te maken over het binnenkrijgen van voldoende voedingsstoffen.

Koolhydraatarme voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld:

 • mager vlees, zoals kipfilet of varkensvlees
 • vis. eieren
 • bladgroentjes
 • bloemkool en broccoli
 • noten en zaden
 • oliën, zoals kokosolie, olijfolie en koolzaadolie
 • bepaalde types fruit, zoals bijvoorbeeld appels, bosbessen en aardbeien

koolhydraat eten

Supplementen bij een koolhydraatarm dieet

Zoals elk dieet dat bepaalde calorieën en types voedsel beperkt, moeten koolhydraatarme diëten goed worden gepland om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen. Je moet ook voorbereid zijn op tijdelijke problemen zoals vermoeidheid terwijl je lichaam zich aanpast. Zeker als je als vegetariër een koolhydraatarm dieet volgt kan het aan te raden zijn om bepaalde supplementen te nemen.

Er kunnen twee soorten tekorten ontstaan als je koolhydraatarm eet. Een mineralentekort en een tekort aan vitaminen. Zeker in de beginfase van het dieet is de kans op een mineralentekort reëel. Daarom is het aan te raden om mineralen zoals magnesium, calcium en natrium en kalium in te nemen via supplementen.

Ook als je een eenzijdig koolhydraatarm gaat eten, kun je vitaminetekorten krijgen. Denk bijvoorbeeld aan vitamine B12, zeker als je een koolhydraatarm en vegetarisch dieet volgt. Een koolhydraatarm dieet kan ook zorgen voor een tekort aan vitamine C, vitamine D, jodium, vezels en Omega 3. Supplementen bij een koolhydraatarm dieet kunnen daarom een goede aanvulling zijn.

Wil je nog meer te weten komen over supplementen? Lees dan ons artikel “Vitamine B12 tekort: wat de doen?“.

Categories: Voedingssupplementen

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer