Wat is een coloscopie en hoe zich voorbereiden?

coloscopie onderzoek

Wat is een coloscopie? Een colonoscopie of coloscopie is een onderzoek dat wordt gebruikt om te zoeken naar veranderingen — zoals gezwollen, geïrriteerde weefsels, poliepen of kanker — in de dikke darm en het rectum.

colonoscopie voorbereiding

Colonoscopie voorbereiding

Hoe kan iemand zich voorbereiden op een colonoscopie? Eet drie dagen voor de colonoscopie alleen vezelarm voedsel. Voorbeelden van vezelarme voeding zijn: wit brood, witte rijst, witte pasta, gekookte aardappelen, magere kaas, kip, kalkoen of witte vis. Stop ook met het nemen van vezelsupplementen of medicijnen tegen diarree indien je deze zou nemen. Blijf hierna twee dagen van tevoren alleen vezelarm voedsel eten. Wat mag je wel eten? Magere vleeswaren, gekookt eieren, hagelslag, chocoladepasta, honing, stroop en jam zonder pitjes. Ga een dag voor het onderzoek over op een helder en vloeibaar dieet. Denk bijvoorbeeld aan water, heldere soep, thee en koffie (zonder melk) en andere heldere niet alcoholische dranken.

Daarnaast kan een drankje zoals bijvoorbeeld Endopeg worden voorgeschreven. De oplossing wordt gebruikt voor de darmreiniging van maag tot endeldarm voorafgaand aan chirurgische ingrepen en ook diagnostische onderzoeken zoals een colonoscopie.

Verschil endoscopie en coloscopie

Een endoscopie van de dikke darm noemt men een coloscopie of colonoscopie en een endoscopie van de maag noemt men een gastroscopie. Een endoscopie is een niet-chirurgische procedure die wordt gebruikt om het spijsverteringsstelsel van een persoon te onderzoeken met behulp van een dunne en flexibele buis met aan het einde een camera. Een endoscopie via de mond onderzoekt dus de maag, slokdarm en dunne darm. Een colonoscopie wordt echter uitgevoerd via het rectum om het rectum, de dikke darm en de dunne darm te onderzoeken. Een coloscopie is dus een type endoscopie, en verschilt van een ander type endoscopie: gastroscopie.

coloscopie onderzoek

Coloscopie onderzoek

Zoals hierboven al aangehaald, wordt een lange, dunne, flexibele buis bij een colonoscopie onderzoek met een kleine camera via het rectum binnengebracht. Je krijgt ook een laxeermiddel zoals Bisacodyl of Endofalk zodat de darmen leeg zijn voor de test. Het duurt 30 tot 45 minuten om de colonoscopie uit te voeren. Maar het kan zijn dat je ongeveer 2 uur in het ziekenhuis bent van aankomst tot bij het verlaten van het ziekenhuis. Je voelt misschien dat de camera naar binnen gaat, maar het zal geen pijn doen. Misschien voel je je wel een beetje opgeblazen of heb je het gevoel dat je naar het toilet moet. Alle gezwellen of poliepen in de darmen worden verwijderd of er wordt een monster genomen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Probiotica: welke bestaan er en hoe neem je ze in‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer