Hoe werkt een ovulatietest?

ovulatietest

Voor veel vrouwen is het begrijpen van hun menstruatiecyclus en ovulatie de sleutel tot het verkrijgen van een zwangerschap. Maar hoe weet je wanneer je ovuleert? Dat is waar een ovulatietest een handig hulpmiddel kan zijn. Een ovulatietest is een populair hulpmiddel dat door vrouwen wordt gebruikt om hun meest vruchtbare dagen te bepalen. Maar hoe werkt het? In deze blogpost verkennen we de wereld van ovulatietesten, inclusief wat ze zijn, hoe ze werken, wanneer ze moeten worden gebruikt en hoe nauwkeurig ze zijn.

Wat is een ovulatietest?

Een ovulatietest is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om te bepalen wanneer een vrouw ovuleert. Ovulatie is het proces waarbij de eierstokken een eicel vrijgeven, waardoor het beschikbaar komt voor bevruchting door sperma. Ovulatie vindt meestal eenmaal per maand plaats, rond dag 14 van een menstruatiecyclus van 28 dagen. De cyclus van elke vrouw is echter anders, daarom kunnen ovulatietesten uiterst nuttig zijn.

Hoe werkt een ovulatietest?

Ovulatietesten werken door de aanwezigheid van luteïniserend hormoon (LH) – een hormoon dat wordt geproduceerd door gonadotrope cellen in de hypofysevoorkwab – geproduceerd in de urine van een vrouw te detecteren. LH is een hormoon dat net voor de ovulatie stijgt, waardoor een eicel uit de eierstok vrijkomt. Door deze piek te detecteren, kan een ovulatietest een vrouw helpen bepalen wanneer ze het meest vruchtbaar is.

Een ovulatietest werkt op een vrij simpele manier. Om een ovulatietest te gebruiken, hoeft een vrouw alleen maar een urinemonster te verzamelen en de teststrip in het monster te dippen. Na een paar minuten geeft de test een positief of negatief resultaat weer. Een positief resultaat geeft aan dat de LH-piek is gedetecteerd en dat de ovulatie waarschijnlijk binnen de komende 24-48 uur zal plaatsvinden.

Hoe werkt een ovulatietest

Wanneer moet je een ovulatietest gebruiken?

Het beste moment om een ovulatietest te gebruiken hangt af van de lengte van de menstruatiecyclus van een vrouw. Voor vrouwen met een regelmatige cyclus van 28 dagen vindt de ovulatie meestal plaats rond dag 14. In dit geval moet het testen beginnen rond dag 10 van de menstruatiecyclus om er zeker van te zijn dat de piek van het luteïniserend hormoon wordt gedetecteerd.

Voor vrouwen met een onregelmatige cyclus kunnen ovulatietesten wat lastiger zijn om te gebruiken. In dit geval kan het nuttig zijn om ovulatietesten te gebruiken in combinatie met andere methoden om de ovulatie te volgen, zoals het volgen van de basale lichaamstemperatuur of baarmoederhalsslijmvlies.

Hoe nauwkeurig zijn ovulatietesten?

Bij een correct gebruik zijn ovulatietesten over het algemeen zeer nauwkeurig. Er zijn echter een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste kunnen ovulatietesten soms “false positive” resultaten opleveren, vooral als een vrouw een hoog LH-gehalte heeft als gevolg van bepaalde medicijnen of medische aandoeningen. Ten tweede zijn ovulatietesten niet onfeilbaar – alleen omdat je een positief resultaat krijgt, is dit geen garantie dat er een eisprong zal plaatsvinden.

ovulatietest clearblue

Hoelang na een positieve ovulatietest ben je vruchtbaar?

Na een positieve ovulatietest is een vrouw meestal de volgende 24-48 uur vruchtbaar. Dit komt omdat het ei pas ongeveer 24 uur overleeft nadat het uit de eierstok is losgelaten. Daarom is het belangrijk om geslachtsgemeenschap te hebben binnen dit tijdframe om de kans op bevruchting te vergroten.

Verschillende soorten testen

Er zijn twee hoofdtypen ovulatietesten: urinetesten en speekseltesten. Urinetesten, zoals we hebben besproken, detecteren de aanwezigheid van LH in de urine van een vrouw. Speekseltests daarentegen detecteren veranderingen in het speeksel van een vrouw die vlak voor de ovulatie optreden. Om een speekseltest te gebruiken, moet een vrouw een kleine hoeveelheid speeksel verzamelen en op een glaasje plaatsen. Nadat ze het speeksel heeft laten drogen, kan ze het onder een microscoop onderzoeken. Als ze een varenachtig patroon ziet, geeft dit aan dat de eisprong er aankomt. Bij Pharmazone worden alleen de urinetesten verkocht zoals de ovulatietest van Clearblue.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat te doen tegen onregelmatige ongesteldheid?’.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer