Anale jeuk voorkomen en behandelen

jeuk in de anus

Anale jeuk, ook bekend onder de naam pruritus ani, is een veelvoorkomende aandoening dat veel mensen op een bepaald moment in hun leven treft. Het is een ongemakkelijke en soms gênante aandoening die kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder slechte hygiëne, huidaandoeningen en infecties. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen en preventieve maatregelen die deze aandoening kunnen verlichten. In deze blogpost bespreken we wat jeuk in je anus is, de mogelijke oorzaken, symptomen en hoe je dit kunt behandelen en voorkomen.

Wat is anale jeuk?

Anale jeuk is – zoals je waarschijnlijk al kunt vermoeden – een ongemakkelijk gevoel dat een onweerstaanbare drang veroorzaakt om de huid rond de anus te krabben. De jeuk in je anus kan mild of ernstig zijn en kan in principe mensen van alle leeftijden treffen. Het wordt meestal veroorzaakt door huidirritatie of -ontsteking, maar het kan ook een symptoom zijn van een onderliggende medische aandoening. De huid rond de anus is in dit geval gevoelig en krabben kan leiden tot verdere irritatie, roodheid en zelfs bloedingen.

anale jeuk oorzaken

Anale jeuk oorzaken

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van anale jeuk, waaronder slechte hygiëne, huidaandoeningen en ook infecties. Slechte hygiëne kan een opeenhoping van ontlasting en bacteriën rond de anus veroorzaken, wat leidt tot huidirritatie en jeuk. Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en dermatitis kunnen ook anale jeuk veroorzaken. Bovendien kunnen infecties zoals aarsmade (Enterobius vermicularis) of aarsworm, schimmelinfecties en seksueel overdraagbare aandoeningen anale jeuk veroorzaken.

Anale jeuk symptomen

Het primaire symptoom van anale jeuk is natuurlijk een intens jeukend of branderig gevoel rond de anus. De huid rond de anus kan ook rood, ontstoken of geïrriteerd zijn. In sommige gevallen kunnen er kleine bultjes of blaren ontstaan en kan de huid barsten of bloeden als gevolg van krabben. Als de jeuk lang aanhoudt, kan het deze aandoening ook angst, stress en slaapstoornissen veroorzaken.

Anale jeuk behandelen

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen en preventieve maatregelen die anale jeuk kunnen verlichten. Eerst en vooral is het essentieel om een goede hygiëne te behouden door het gebied rond de anus schoon en droog te houden. Gebruik geen agressieve zeep of doekjes en gebruik in plaats daarvan warm water en een zacht reinigingsmiddel. Als huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis de jeuk veroorzaken, kunnen steroïde crèmes of zalven worden voorgeschreven.

In het geval van een aandoening zoals aarsmade (Enterobius vermicularis) of aarsworm kan een wormdodend middel, bij een infectie of schimmel kunnen antischimmel- of antibiotische medicijnen nodig zijn. Bovendien kunnen vrij verkrijgbare crèmes en zalven die hydrocortison bevatten, jeuk en ontsteking helpen verlichten.

anale jeuk behandeling

Anale jeuk voorkomen

Draag daarnaast loszittende kleding, vermijd krassen of wrijven over de plek en gebruik geen geurende verzorgingsproducten die de huid kunnen irriteren. Het is ook essentieel om veilige seks te beoefenen om seksueel overdraagbare aandoeningen te voorkomen die anale jeuk kunnen veroorzaken. Als de jeuk aanhoudt, raadpleeg dan een zorgverlener voor een juiste diagnose en behandelplan.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Intieme verzorging: een gids voor goede hygiëne en comfort‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer