Wat te doen tegen opgeblazen buik?

opgeblazen buik verhelpen

Dyspepsie of een opgeblazen buik is in de geneeskunde de term waarmee een verstoring in het spijsverteringssysteem wordt bedoeld, waarbij voornamelijk maagklachten optreden.

Oorzaak opgeblazen buik

Wat is de oorzaak van een opgeblazen buik? Een opgeblazen of opgezwollen gevoel in de maag of darmen kan op verschillende manieren ontstaan. In de meeste gevallen gaat het om gassen die geproduceerd worden in de darmen. Bij een opgeblazen buik of indigestie is het maag-darmkanaal opgezwollen door een verstoring van de spijsvertering of een hogere aanwezigheid van gas in het maag- en darmstelsel.

Veel mensen ervaren een opgeblazen gevoel na het eten van bepaalde voedingsmiddelen die grote hoeveelheden niet-verteerbare of slecht verteerbare stoffen bevatten. Deze verbindingen omvatten onoplosbare en oplosbare vezels, suikeralcoholen en de suikers raffinose en fructose. Wanneer je bijvoorbeeld voedsel eet dat dit soort verbindingen bevat, komen de onverteerde vezels en suikers in de dikke darm terecht waar bacteriën ze fermenteren, wat leidt tot meer gas.

oorzaak opgeblazen buik

Opgeblazen buik voorkomen

Het eten van grote hoeveelheden voedsel kan op twee manieren bijdragen aan een opgeblazen gevoel. Ten eerste kunnen grote porties de maag uitrekken en leiden tot het verzamelen van gassen en vaste stoffen langs de darmen, waardoor een vol gevoel en een opgeblazen gevoel ontstaat. Ten tweede, als het voedsel onverteerbare of slecht verteerbare koolhydraten bevat, hoe meer er in de dikke darm zit, hoe meer gassen het lichaam zal gaan produceren.

Vermijd daarom het eten van grote porties en specifiek voedsel die niet makkelijk verteerd kan worden. Eet daarnaast niet te snel en kauw altijd goed het eten. Door snel te eten of te drinken komt er namelijk gemiddeld meer lucht in de buik terecht dan wanneer je rustig eet en goed kauwt. Zorg daarnaast ook voor een vezelrijk dieet, drink voldoende water en doe elke dag aan lichaamsbeweging.

opgeblazen buik verhelpen

Opgeblazen buik verhelpen

Als je regelmatig last van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel of andere maagkrampen hebt, raadpleeg je het best een arts. Maagzuurbinders of maagzuurremmers kunnen een oplossing bieden en binnen deze groep geneesmiddelen kunnen we drie soorten onderscheiden.

  • H2- receptorantagonisten verminderen de productie van h2-receptoren in het maagzuur. Te gebruiken bij aanhoudende maagproblemen.
  • Antacida: een maagzuurbinder die maagzuur zal neutraliseren. Een vaak gebruikte oplossing voor snel resultaat.
  • Protonpompremmers: vertragen de productie van het maagzuur. Deze geneesmiddelen kunt u kopen bij terugkerende maagklachten.

Bij lichte maag- en darmproblemen kunnen voorschriftvrije medicijnen vaak gebruikt worden om de pijn te verhelpen, het ongemak te verzachten en een oplossing te bieden.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Tips om constipatie te behandelen‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer