Tips om constipatie te behandelen

constipatie vermijden en behandelen

Wat is constipatie of obstipatie of in de spreektaal ook wel verstopping of hardlijvigheid? Obstipatie treedt meestal op wanneer feces of ontlasting te langzaam door het spijsverteringskanaal beweegt of niet effectief uit het rectum kan worden geëlimineerd, waardoor de ontlasting hard en droog kan worden. Dit gebeurt meestal als gevolg van veranderingen in dieet of routine, of als gevolg van onvoldoende inname van vezels. Gemiddeld heeft zo’n 15% van de bevolking er last van.

Constipatie symptomen

De volgende zijn de meest voorkomende symptomen van constipatie, maar elk individu kan de symptomen natuurlijk anders ervaren.

  • klonterige of harde ontlasting hebben
  • moeilijke en pijnlijke stoelgang
  • zich moeten spannen om stoelgang te hebben
  • zich vermoeid en opgeblazen voelen
  • hulp nodig hebben om het rectum te legen, zoals de handen moeten gebruiken om op de buik te drukken

Constipatie oorzaken

Constipatie oorzaken

De meest voorkomende oorzaak van constipatie is het eten van vezelarm voedsel (zoals fruit, groenten en granen) en het drinken van te weinig water. Ook te weinig bewegen en lang in bed zitten of liggen kan een oorzaak van obstipatie zijn. Hoewel sommige mensen het tegenovergestelde effect hebben, kan constipatie ook worden veroorzaakt door stress, angst of depressie. In uitzonderlijke gevallen kan hardlijvigheid ook veroorzaakt worden door bijwerking van bepaalde medicijnen.

Wat niet eten bij constipatie

Het innemen van bepaalde voedingsmiddelen en vloeistoffen kan specifiek constipatie veroorzaken en moet worden vermeden als je hier last van hebt. Het overmatig drinken van alcohol wordt vaak genoemd als een vaak voorkomende oorzaak van constipatie, omdat het je lichaam uitdroogt. Daarnaast moet je bewerkte voedingsmiddelen, melk en zuivelproducten, rood vlees en gefrituurd en fastfood vermijden.

Constipatie oplossen

Constipatie oplossen

Het eerste wat je kunt doen om constipatie op te lossen is natuurlijk het vermijden van de bovenstaande voedingsmiddelen en alcohol, ook is het aangeraden meer water te drinken. Daarnaast kun je het probleem proberen oplossen door koffie te drinken, je positie op het toilet aan te passen en meer te sporten. Gebruik laxeermiddelen als de constipatie niet is verbeterd nadat je meer vezels en water aan je dieet hebt toegevoegd. Er zijn een aantal voorgeschreven medicijnen beschikbaar om chronische constipatie te behandelen, dus bezoek een arts als je het probleem niet zelf kunt oplossen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Een koolhydraatarm dieet volgen‘,

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer