Wat te doen tegen onregelmatige ongesteldheid?

onregelmatige menstruatie

Wat is onregelmatige menstruatie? Je hebt een onregelmatige menstruatie als de lengte van de menstruatiecyclus – de tijd tussen het begin van de menstruatie – blijft veranderen. Je menstruatie kan dan vroeger of later komen. De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, hoewel het normaal is dat deze iets korter of langer duurt. Een onregelmatige menstruatie betekent met andere woorden een menstruatiecyclus waarbij het niet meer duidelijk is wanneer deze begint of eindigt. De medische term voor een onregelmatige menstruatie is oligomenorroe.

wat is een regelmatige cyclus?

Wat is een regelmatige cyclus?

De menstruatiecyclus duurt van de eerste dag van de bloeding tot de volgende eerste dag van een bloeding. Een regelmatige cyclus is verschillend van vrouw tot vrouw. De meeste vrouwen zijn 2 tot 8 dagen achter elkaar ongesteld en zitten tussen de 21 tot 35 dagen tussen de eerste dag van elke ongesteldheid. Als de tijd tussen de menstruaties meer dan 6 maanden is, heet dat amenorroe. Amenorroe betekent ‘niet ongesteld worden’ en dan is er geen sprake van een eisprong. Bij een onregelmatige of uitblijvende cyclus, kan het door het ontbreken van een eisprong moeilijker zijn om zwanger te worden.

Onregelmatige ongesteldheid oorzaken

Bij onregelmatig ongesteld zijn is het heel moeilijk om te voorspellen wanneer je ongesteld wordt. De belangrijkste reden voor een onregelmatige cyclus zijn hormoonschommelingen. Onregelmatige ongesteldheid kan veroorzaakt worden door het nemen van de morning-afterpil, stoppen of beginnen met de pil of het gebruiken van een spiraaltje. Onregelmatige menstruatie en hormoonschommelingen kunnen ook worden veroorzaakt door het innemen van bepaalde medicijnen, te veel sporten, langdurige stress, een zeer laag of hoog lichaamsgewicht hebben of niet genoeg calorieën eten. Dit alles kan een invloed hebben op de hormonen van een vrouw.

onregelmatige ongesteldheid oorzaken

Veel vrouwen hebben ervaring met een onregelmatige cyclus maar onregelmatig ongesteld zijn komt vaker voor bij tieners in de puberteit en bij vrouwen die in de overgang zijn. Onregelmatigheden zijn heel normaal wanneer je als tiener voor de eerste keren ongesteld wordt. De vruchtbaarheid komt namelijk nog maar net op gang en een vast ritme moet zich nog ontwikkelen. Het kan tot 2 jaar duren om een ‘regelmatige’ cyclus te krijgen.

Behandeling van een onregelmatige menstruatie

Het is belangrijk om bij een langdurige onregelmatige menstruatie een dokter op te zoeken zodat hij of zij de juiste behandeling kan voorschrijven. Schrijf op wanneer je ongesteld bent zodat de dokter een betere analyse kan maken. De pil nemen kan helpen om weer regelmatig ongesteld te worden maar er zijn ook andere manieren om een onregelmatige cyclus te behandelen. Bij een onregelmatige cyclus worden vaak tabletten clomifeencitraat voorgeschreven. Deze tabletten worden vanaf dag drie tot en met zeven van de cyclus ingenomen. Deze tabletten zorgen ervoor dat de hypofyse iets meer FSH-hormoon gaat produceren om de eierstok te stimuleren een follikel te maken.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Pijn maandstonden verlichten‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer