Pijn maandstonden verlichten

pijn maandstonden

Menstruatiepijn of menstruatiekrampen (dysmenorroe) zijn kloppende of krampachtige pijnen in de onderbuik. Veel vrouwen hebben menstruatiekrampen vlak voor en tijdens hun menstruatie. Voor sommige vrouwen is het ongemak alleen maar vervelend. Voor andere vrouwen kunnen de menstruatiekrampen echter ernstig genoeg zijn om de dagelijkse activiteiten grondig te verstoren. Menstruatiepijn begint meestal wanneer de bloeding begint, hoewel sommige vrouwen enkele dagen voor het begin van hun menstruatie al pijn hebben.

Menstruatiepijn oorzaak

Volgens de Britse NHS treedt menstruatiepijn op wanneer de spierwand van de baarmoeder strakker wordt en dus samentrekt. Milde weeën komen voortdurend voor in de baarmoeder, maar ze zijn meestal zo mild dat de meeste vrouwen deze niet kunnen voelen. Tijdens je menstruatie begint de wand van de baarmoeder echter krachtiger samen te trekken om het baarmoederslijmvlies te helpen afwerpen, als onderdeel van de menstruatie.

Menstruatie pijn einde zwangerschap

Een gelijkaardige pijn kan zich ook voordoen op het einde van een zwangerschap. Krampen tijdens de zwangerschap komen vaak voor en zijn heel normaal, en in de meeste gevallen geen reden tot bezorgdheid. De baarmoeder is namelijk een holle spier die aan het einde van de zwangerschap door hormonen gaat samentrekken. Dit voelt net aan als een menstruatieachtige pijn in de onderbuik.

Menstruatiepijn verlichten

Er zijn verschillende manieren om de menstruatiepijn te verlichten. Een warmtekussen of warmwaterkruik (verpakt in een handdoek) op de buik leggen, kan de pijn helpen verminderen. Ook een warm bad of een warme douche nemen kan de pijn verlichten en je helpen ontspannen. Verschillende ontspannende activiteiten, zoals yoga of pilates, kunnen je ook helpen af te leiden van gevoelens van pijn en ongemak. Er wordt ook aangenomen dat roken het risico op menstruatiepijn verhoogt en stoppen met roken zal de pijn helpen verlichten.

menstruatiepijn verlichten

Menstruatie pijn medicatie

Om de pijn via medicatie te verlichten kun je Ibuprofen en Aspirine gebruiken. Je zou ook Paracetamol kunnen gebruiken om de pijn te beheersen, maar verschillende studies hebben aangetoond dat het de pijn niet zo goed vermindert als Ibuprofen of Aspirine. Raadpleeg een huisarts als je hevige menstruatiepijn ondervindt of als je normale menstruatiepatroon duidelijk anders is dan gewoonlijk.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer