Cholesterol verlagen: dit kun je zelf doen

Cholesterol verlagen

Wat is cholesterol?

Cholesterol heeft een negatieve klank, maar dat is niet helemaal terecht. Cholesterol is een vetachtige stof die essentieel is voor onze gezondheid. Ons lichaam heeft cholesterol nodig om cellen, hormonen, vitamine D en galzuren aan te maken. Cholesterol wordt zowel aangemaakt in ons lichaam als opgenomen uit voedsel.

Goede en slechte cholesterol

Geen klachten

De medische wetenschap onderscheidt twee soorten cholesterol, namelijk HDL en LDL.

HDL (high density lipoproteïne) wordt bestempeld als goed, omdat het HDL-eiwit de cholesterol uit de organen wegvoert.

LDL (low density lipoproteïne) doet het omgekeerde en brengt de vetstof van de lever naar de verschillende organen. Omdat dit vet zich in de bloedvaten kan ophopen, is een hoog LDL-cholesterolgehalte een risicofactor voor hart- en vaatziekten.

Geen klachten, wel risico’s

Van een te hoog cholesterolgehalte merk je niets. Pas wanneer het jarenlang aanhoudt, treden lichamelijke problemen op door het dichtslibben van de bloedvaten. Daarom wordt aangeraden je cholesterolgehalte vanaf je vijftigste regelmatig door de huisarts te laten controleren. Bij risicofactoren, zoals veel cholesterolproblemen in de familie of een hart- of vaatziekte, is het goed om dit al op jongere leeftijd te doen. In sommige gevallen zal de arts een cholesterolverlagend geneesmiddel voorschrijven. Maar zelf kun je al veel doen om een te hoog cholesterolgehalte te verlagen.

Een gezondere levensstijl is de beste remedie

Hoewel erfelijke factoren, diabetes of een te traag werkende schildklier kunnen bijdragen aan een hoog cholesterolgehalte, zijn minder gezonde leefstijlkeuzes de belangrijkste oorzaak.

Adviezen om je cholesterolgehalte op een gezond peil te houden:

 • Stop met roken. Tips om je hierbij te helpen vind je in ons artikel Stoppen met roken: kies de manier die bij je past.
 • Eet evenwichtig en gevarieerd, met voldoende fruit, groenten en vezelrijke producten. Eet jezelf gezond. 10 voedingstips.
 • Kies voor onverzadigde vetten, zoals olijfolie en vis in plaats van verzadigde vetten als boter, vlees en volle zuivelproducten.
 • Matig je alcoholgebruik.
 • Probeer stress zoveel mogelijk te vermijden.
 • Streef een gezond gewicht na.
 • Beweeg voldoende, minstens een half uur matig intensieve beweging per dag wordt aangeraden.     

Supplementen die kunnen helpen het cholesterolgehalte te verlagen

De bovenstaande adviezen gelden natuurlijk niet alleen voor cholesterol, maar voor je algemene lichamelijk welzijn. Hetzelfde gaat op voor voedingssupplementen waaraan een gunstige invloed op het cholesterolgehalte wordt toegeschreven.

Kurkuma

Aan kurkuma worden tal van gezondheidsbevorderende eigenschappen toegekend. Dit specerij, die wordt gewonnen uit de wortel van de Curcuma longa plant, speelt al duizenden jaren een belangrijke rol in de Ayurvedische en traditionele Chinese geneeskunst.

Rode gist rijst

Rode gist rijst

Rode gist rijst is een supplement dat direct inwerkt op cholesterol. Er worden geen andere effecten aan toegeschreven. Om dit supplement een bredere werking te geven, worden er vaak andere micro-nutriënten aan toegevoegd, zoals het coënzym Q10.

Andere voedingsmiddelen die onder meer een cholesterolverlagende werking kunnen hebben en verkrijgbaar zijn als supplement zijn bijvoorbeeld:

Zoals bij praktisch alle dergelijke supplementen is er verschil van mening over de werkzaamheid. Het standpunt van de officiële medische wetenschap is gewoonlijk dat de effectiviteit niet afdoende is bewezen. Daartegenover staan talloze aanbevelingen en positieve ervaringen uit de ‘alternatieve hoek’. Heb je vragen of twijfels over de werking en het nut van voedingssupplementen, dan kunt u altijd een van onze apothekers raadplegen via de chat.

Categories: Fit en gezond, Voedingssupplementen

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer