Hoe weet je of je een lintworm hebt?

wat is een lintworm

Wat is een lintworm? Lintwormen zijn platte wormen die in het spijsverteringskanaal van een persoon kunnen leven. Er zijn 2 soorten lintwormen die bij mensen voorkomen: runderlintwormen en varkenslintwormen. De runderlintworm – of in het Latijn Taenia saginata – is een lintworm die als gastheren de mens en rundvee heeft, de varkenslintwormen hebben als gastheren mensen en varkens. Varkenslintworm komt in West-Europa nauwelijks of niet voor.

hoe krijg je een lintworm

Hoe krijg je een lintworm?

Eet je rauw of onvoldoende verhit vlees van een besmet dier, dan krijg je de larven van een lintworm binnen, die zich vervolgens in je darmen tot volwassen lintwormen ontwikkelen. Lintwormen komen eenvoudig gezegd in het lichaam terecht wanneer iemand iets eet of drinkt dat besmet is met een worm of de eitjes ervan. Denk bijvoorbeeld aan rauw gehakt, filet americain, tartaar maar ook biefstuk dat niet goed doorbakken is.

Lintworm symptomen

De meeste mensen met een lintworminfectie hebben helemaal geen symptomen. Meestal merk je dus helemaal niets van een lintworm in je lichaam. Het kan voorkomen dat je jeuk hebt aan de anus, buikpijn hebt, diarree of gaat afvallen. Maar dat is meer een uitzondering dan de regel. De meeste lintwormen besmetten namelijk enkel de darm. Het komt ook heel zelden voor, maar kan levensbedreigend zijn.

Lintworm in ontlasting herkennen

Hoe weet je of je een lintworm hebt? Meestal merk je eigenlijk helemaal niets van een lintworm. Een lintworm geeft namelijk meestal geen klachten. Een lintworm wordt in de meeste gevallen opgemerkt doordat men kleine witgele stukjes in de ontlasting aantreft. Meestal merk je de stukjes op in de ontlasting, maar dit kan ook in ondergoed of beddengoed opgemerkt worden. De segmenten zien eruit als kleine korrels witte rijst. Segmenten in de poep zijn vaak het eerste en enige zichtbare teken van een lintworminfectie.

lintworm behandeling

Lintworm behandeling

Een lintworm gaat nooit vanzelf weg en moet daarom behandeld worden. Om een lintworminfectie te diagnosticeren, zal een arts op 3 verschillende dagen een ontlastingsmonster verzamelen en onderzoek doen om te controleren op lintwormeieren of stukjes worm aanwezig zijn. De huisarts schrijft je dan het medicijn Niclosamide voor als een lintworm gedetecteerd wordt. Een lintworm kan ook voorkomen bij honden en katten en dan wordt bijvoorbeeld Milprazon of Panacur gegeven.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat te doen tegen opgeblazen buik?‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer