Onderhouden van je kunstgebit: essentiële tips

kunstgebit reinigen

Een kunstgebit, ook bekend als een gebitsprothese, is een waardevolle oplossing voor mensen die om verschillende redenen hun natuurlijke tanden hebben verloren. Het biedt niet alleen de mogelijkheid om te blijven genieten van je favoriete voedingsmiddelen, maar draagt ook bij aan het herstel van jouw zelfvertrouwen en een stralende glimlach. Reguliere reiniging en zorg voor je kunstgebit zijn echter van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat het altijd schoon, fris en comfortabel blijft. In dit artikel delen we waardevolle tips en advies over hoe je jouw kunstgebit effectief kunt reinigen en onderhouden.

Waarom is het reinigen van een kunstgebit belangrijk?

Het reinigen van een kunstgebit is om meerdere redenen essentieel:

Mondgezondheid

Een onvoldoende gereinigd kunstgebit kan leiden tot de opbouw van bacteriën, schimmels en tandplak in uw mond. Deze ongewenste elementen kunnen onaangename geurtjes, tandvleesproblemen en zelfs infecties veroorzaken, wat de algehele mondgezondheid negatief kan beïnvloeden.

Duurzaamheid

Een goed onderhouden kunstgebit gaat aanzienlijk langer mee. Regelmatige reiniging en zorg voorkomen vroegtijdige slijtage en beschadiging van uw prothese, wat uiteindelijk uw financiën ten goede komt.

kunstgebit in glas water

Comfort

Een schoon kunstgebit zit niet alleen beter, maar zorgt er ook voor dat u zich comfortabeler voelt tijdens uw dagelijkse activiteiten, zoals eten, spreken en lachen.

Geschikt voor een gedeeltelijke of volledige gebitsprothese. Simpelweg 2 maal pompen op het gebit en reinigen met een zachte borstel. Doodt 99,9% van de bacteriën die voor slechte adem zorgen.

Ontsmettende reinigingstabletten voor kunstgebitten met gepatenteerde formule tegen Candida albicans.

Ook kinderen met gedeeltelijk of volledige gebitsprotheses worden niet vergeten. Deze ontsmettende reinigingstabletten bevatten onze gepatenteerde formule tegen Candida albicans.

Voor het reinigen van alle hoekjes en kantjes van de prothese is deze borstel ideaal.

Stapsgewijze instructies

Het volgen van de juiste stappen bij het reinigen van een kunstgebit is cruciaal voor een effectieve en hygiënische reiniging. Hier zijn de stappen die je moet volgen:

 1. Haal je kunstgebit eruit: begin het reinigen door je kunstgebit uit je mond te halen. Doe dit boven een zachte, schone handdoek of een bak met water om eventuele schade te voorkomen als het per ongeluk valt.
 2. Spoel je kunstgebit af: spoel je kunstgebit goed af onder stromend water. Hiermee haal je losse voedselresten en andere deeltjes weg die zich hebben opgehoopt tijdens het dragen. Gebruik geen heet water om vervorming te voorkomen.
 3. Reinig met een zachte borstel: gebruik een speciale protheseborstel of een zachte tandenborstel om voorzichtig je kunstgebit schoon te maken. Vermijd harde borstels, schurende tandpasta’s of agressieve schoonmaakmiddelen, want die kunnen je kunstgebit beschadigen.
 4. Gebruik een mild reinigingsmiddel: breng een milde zeepoplossing aan op je borstel. Zorg ervoor dat de zeep geschikt is voor het reinigen van kunstgebitten. Gebruik geen tandpasta, bleekmiddel of schuurmiddelen, want die kunnen krassen veroorzaken.
 5. Borstel grondig: zorg ervoor dat je alle oppervlakken van je kunstgebit schoonmaakt, inclusief de tanden, kiezen en de binnenkant van de prothese. Neem de tijd om elk deel grondig en voorzichtig te borstelen om alle resten te verwijderen.
 6. Spoel goed af: spoel je kunstgebit opnieuw grondig af onder stromend water om alle zeepresten volledig te verwijderen.
 7. Laat je kunstgebit ’s nachts weken: plaats het in een glas water of gebruik een speciale prothesereiniger om je kunstgebit vochtig te houden en om eventuele achtergebleven bacteriën te verwijderen.
 8. Poets je tanden en tandvlees: als je nog natuurlijke tanden hebt, poets ze dan grondig met een zachte tandenborstel en fluoride tandpasta. Dit helpt je mond gezond te houden en voorkomt problemen met je tandvlees en natuurlijke tanden.
 9. Regelmatige controle: zorg ervoor dat je regelmatig afspraken maakt met je tandarts of tandprotheticus voor controle en aanpassingen aan je kunstgebit. Professionele zorg en onderhoud zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je kunstgebit perfect blijft passen en functioneren.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat zijn de voordelen van een elektrische tandenborstel?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer