De wetenschap achter kamillethee

waarom is kamillethee gezond

Kamillethee is een populaire infusie die wereldwijd wordt genoten vanwege zijn rustgevende aroma en milde smaak. Maar kamillethee is veel meer dan alleen een aangename drank; het heeft een lange geschiedenis als een natuurlijke therapie tegen diverse gezondheidsproblemen. In deze blog post gaan we dieper in op de wetenschappelijke en medische voordelen van kamillethee.

De wetenschap achter kamillethee

Kamille (Matricaria chamomilla of Chamaemelum nobile) is een kruid dat al eeuwenlang wordt gebruikt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen. De geneeskrachtige componenten van kamille worden gewonnen uit de gedroogde bloemen van de plant en kunnen worden gebruikt om thee te maken.

De belangrijkste actieve bestanddelen van kamille zijn onder andere:

  1. Chamazuleen: dit is een ontstekingsremmende verbinding die in kamille wordt aangetroffen en bijdraagt aan de geneeskrachtige werking.
  2. Flavonoïden: Kamille bevat verschillende flavonoïden, zoals apigenine, welke antioxidant- en ontstekingsremmende eigenschappen heeft.
  3. Etherische oliën: Kamille bevat etherische oliën met kalmerende en antimicrobiële eigenschappen.

Nu we de belangrijkste componenten kennen, laten we eens kijken naar enkele medische toepassingen van kamillethee.

kalmerende effecten kamillethee

Kalmerende effecten

Een van de meest bekende en gewaardeerde eigenschappen van kamillethee is zijn kalmerende werking. Kamille bevat verbindingen die helpen bij het verminderen van stress en angst. Studies hebben aangetoond dat het regelmatig drinken van kamillethee kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit en kan helpen bij de behandeling van slapeloosheid.

Spijsverteringsproblemen

Kamillethee wordt vaak gebruikt om maagklachten, zoals indigestie, gas en buikpijn, te verlichten. De ontstekingsremmende en kramp verminderende eigenschappen van kamille kunnen de spijsvertering bevorderen en symptomen verlichten.

Ontstekingsremmende eigenschappen

Kamille bevat chamazuleen, een verbinding met krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Deze eigenschappen maken kamillethee tot een potentiële bondgenoot in de strijd tegen ontstekingsgevoelige aandoeningen zoals artritis.

Huidverzorging

Kamille heeft ook antiseptische eigenschappen en kan helpen bij het behandelen van huidproblemen zoals acne, eczeem en brandwonden. Het kan zowel intern als extern worden gebruikt om de huid te kalmeren en te genezen.

Verlichting van menstruatiepijn

Voor vrouwen kan kamillethee een natuurlijke manier zijn om menstruatiekrampen te verminderen. De ontspannende en krampstillende eigenschappen kunnen helpen bij het verlichten van pijn en ongemak tijdens de menstruatie.

Ondersteuning van het immuunsysteem

De antioxidanten in kamille kunnen het immuunsysteem versterken en helpen het lichaam te beschermen tegen ziekten en infecties.

Allergieën

Kamille heeft antihistamine-achtige eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het verminderen van allergische reacties. Het kan worden gebruikt als aanvullende therapie voor mensen met allergieën.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Een uitgebalanceerd dieet met macronutriënten‘.

Categories: Alternatieve geneeskunde

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer