Wat kun je doen tegen tegen slapeloosheid?

slapeloosheid

Lig je soms uren wakker omdat je de slaap niet kan vatten? Of heb je het gevoel de hele nacht geslapen te hebben maar voel je zich eigenlijk energieloos tijdens de nacht? Iedereen heeft het wel eens dat ze niet makkelijk in slaap kunnen vallen, maar als dit blijft duren kan dit slaaptekort een ernstig probleem worden.

Slapeloosheid oorzaken

Volgens het UZ Leuven kan slapeloosheid ontstaan door stresserende periode en kan dit hierna gewoon verder blijven gaan alhoewel de oorspronkelijke aanleiding al voorbij is. Het begint met een paar nachten slecht slapen en vervolgens kan een vicieuze cirkel gaan ontstaan. Daarnaast kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen, gebruik van alcohol, cafeïne en/of nicotine bijdragen aan slapeloosheid. In de meeste gevallen zijn er echter geen duidelijke oorzaken van slapeloosheid.

man die wakker ligt

Tips voor een goede slaap

Enkele tips om een goede slaap te verkrijgen zijn:

 • Niet met honger of met een volle maag naar bed gaan
 • Niet net voor het slapengaan tv kijken, op de laptop werken of de smartphone controleren
 • Een donkere omgeving creëren en de lichtbronnen tot een minimum houden
 • Een goede ventilatie
 • Op een vast tijdstip gaan slapen
 • Niet slapen overdag
 • Geen koffie of alcohol drinken of chocolade eten enkele uren voor je gaat slapen

Klachten bij slapeloosheid

Bij slapeloosheid of insomnia kun je de volgende klachten hebben. De belangrijkste klacht bij slapeloosheid is natuurlijk dat je de dag erop voelt alsof je te weinig nachtrust hebt gehad. Andere klachten bij insomnia zijn: een suf gevoel hebben, geheugenproblemen en concentratieproblemen, je bent gespannen of erg prikkelbaar. Als je meer dan twee keer per week slecht slaapt en daardoor overdag minder functioneert tijdens de dag, spreken artsen van ‘slapeloosheid’.

een suf gevoel hebben

Wat doen tegen slapeloosheid?

Het eerste wat je kunt doen is natuurlijk de lijst hierboven overlopen met tips voor een goede slaap en deze proberen toe te passen op je levensstijl. Probeer altijd op een vast tijdstip te gaan slapen en op te staan, zowel tijdens de week als in het weekend. Soms kan een warme drank zoals warme melk of kruidenthee vlak voor het slapengaan helpen om je een kalm gevoel te geven en tot rust te komen. Het verzet je gedachten, doordat je vaak de rust neemt om het op te drinken.

Medicijnen tegen slapeloosheid

Mensen met chronische insomnia zijn vaak niet in staat om uit zichzelf tot een beter slaap te komen. Contacteer daarom altijd een dokter om je te helpen bij insomnia. In sommige gevallen kunnen dan langwerkende benzodiazepinen of slaapmiddelen worden voorgeschreven. Bij Pharmazone kun je verschillende slaappillen en slaaptabletten bestellen die je helpen bij het inslapen en de kwaliteit van je slaap verbeteren. Heb je twijfel over één van onze slaapproducten of hoe je deze moet gebruiken? Vraag dan hulp aan onze online apotheker.

Wil je nog meer te weten komen over stress? Lees dan ons artikel “Stress: hoe komt het en wat kan je zelf doen“.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer