Wat te doen bij gewrichtspijn?

kniepijn

Gewrichtspijn kan ongemak, pijn of ontsteking zijn die voortkomt bij een bepaald gewricht — inclusief kraakbeen, bot, ligamenten, pezen of spieren. Meestal verwijst gewrichtspijn echter naar artritis of artralgie, wat een ontsteking of pijn is vanuit het gewricht zelf.

Gewrichtspijn kan variëren van een lichte pijn tot een ernstig, branderig of scherp gevoel in een of meerdere gewrichten tegelijk. In sommige gevallen wordt gewrichtspijn geassocieerd met andere symptomen, zoals een zwelling en stijfheid, een rode en warme huid en symptomen van het hele lichaam zoals vermoeidheid, gewichtsverlies en zelfs koorts.

Gewrichtspijn symptomen

Gewrichtspijn doet zich vaak voor na een periode van rust of aan het begin van de dag. Gewrichtspijn symptomen zijn onder andere een warm gevoel in het gewricht; verminderde flexibiliteit; mobiliteitsverlies; en kan worden erkend door zwelling en roodheid. Bij het hebben van gewrichtspijn zijn bepaalde bewegingen vrij lastig of lukken deze zelfs helemaal niet meer.

pijn aan de elleboog

Het is echter ook niet altijd even makkelijk om goed te voelen waar de gewrichtspijn zich voordoet. Het is namelijk ook mogelijk dat de pijn uitstraalt naar de spieren rond het gewricht. Jong of oud, iedereen kan wel eens last krijgen van spierpijn en gewrichtspijn. Een verkeerde beweging, een ongelukkige stap kan vaak al genoeg zijn om dit te veroorzaken en op een bepaalde plaats of overal spierpijn en gewrichtspijn te voelen.

Gewrichtspijn voorkomen

Gewrichtspijn kan worden voorkomen door de spieren rond een bepaald gewricht regelmatig te gebruiken. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen worden de spieren sterker en steunen daarmee het gewricht beter. Over het algemeen kan gewrichtspijn worden vermeden door met een andere leefstijl. Om verstijving van de gewrichten te voorkomen, is het belangrijk voldoende en regelmatig te bewegen en te sporten.

Sommige voedingsmiddelen zullen gewrichtsklachten gaan verergeren, terwijl andere een positieve invloed hebben op ontstekingsklachten en gewrichtspijn. Voedingsmiddelen die ontstekingen bevorderen moeten daarom worden vermeden. Denk bijvoorbeeld aan vleeswaren die veel omega 6 bevatten, vetten die ontstekingsbevorderend zijn zoals gebakken boter en zeer geaderd vlees en ook suiker en suikerhoudende producten.

Gewrichtspijn medicatie

Ontstekingsremmende pijnstillers kunnen worden gebruikt om de gewrichtspijn te verlichten. Ibuprofen is bijvoorbeeld een ontstekingsremmende pijnstiller die vaak wordt gebruikt in dit geval. Deze pilletjes of zalf werken pijnstillend, ontstekingsremmend en koortsverlagend. Bij gewrichtspijn kan ook paracetamol aangeraden worden te gebruiken. Andere pijnstillers die kunnen worden gebruikt zijn medicijnen met acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium, diclofenac (bijvoorbeeld Voltaren), ketoprofen of naproxen.

Ibuprofen

Als gewrichtspijn blijft aanhouden, dat wil zeggen dat het probleem na een tweetal weken nog steeds niet weg is, dan is het aan te raden om een arts te raadplegen. Zeker bij bij gewrichtspijn met zwelling, warmte en roodheid, want dit wijst op een ontsteking. De huisarts kan in dit geval de gewrichten onderzoeken en testen welke bewegingen lastig of pijnlijk zijn.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer