Wat is klierkoorts en hoe te behandelen?

wat is klierkoorts

Klierkoorts, ook bekend als infectieuze mononucleosis of “mono”, is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus (EBV). Dit virus is een lid van de herpesvirusfamilie en wordt vaak aangetroffen bij mensen.

Wat is klierkoorts?

Klierkoorts is een virale infectie die voornamelijk de lymfeklieren, milt en lever aantast. Het virus wordt verspreid door nauw contact met speeksel, zoals door te kussen of door gebruiksvoorwerpen of drankjes te delen. Het wordt meestal gezien bij jonge volwassenen, hoewel het eigenlijk op gelijk welke leeftijd kan voorkomen.

symptomen van klierkoorts

Symptomen van klierkoorts

De meest voorkomende symptomen van klierkoorts zijn (natuurlijk) koorts, keelpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. Andere symptomen kunnen huiduitslag, verlies van eetlust, spierpijn en hoofdpijn zijn. Deze symptomen verschijnen meestal 4 tot 6 weken na blootstelling aan het virus en kunnen enkele weken of zelfs maanden aanhouden.

Klierkoorts volwassenen versus kinderen

Klierkoorts komt vaker voor bij adolescenten en jonge volwassenen, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Bij kinderen kunnen de symptomen minder ernstig zijn en kan de ziekte korter duren. Pfeiffer, een andere benaming voor klierkoorts, kan echter nog steeds ernstig zijn bij kinderen, vooral als het leidt tot complicaties zoals een vergrote milt of leverontsteking.

Behandeling van klierkoorts

Er is jammer genoeg geen specifieke behandeling voor klierkoorts en de meeste mensen herstellen vanzelf binnen enkele weken tot enkele maanden. In de tussentijd ligt de focus op het beheersen van de symptomen en ervoor zorgen dat de persoon voldoende rust en vocht krijgt. Vrij verkrijgbare pijnstillers kunnen worden gebruikt om koorts en spierpijn te beheersen, en een warme spoeling met zout water kan een zere keel daarnaast ook helpen verzachten.

behandeling van klierkoorts

Het is belangrijk op te merken dat klierkoorts wel degelijk ernstige complicaties kan hebben, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of met onderliggende medische aandoeningen. Deze complicaties kunnen een vergrote milt, leverontsteking of bloedingsstoornissen zijn. Als u of een geliefde ernstige symptomen of complicaties van klierkoorts ervaart, is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp in te roepen.

Conclusie

Klierkoorts is een virale infectie die wordt veroorzaakt door het Epstein-Barr-virus. Het wordt het meest gezien bij jonge volwassenen en is bekend door koorts, keelpijn, gezwollen lymfeklieren en vermoeidheid. Hoewel de meeste mensen vanzelf herstellen, is het belangrijk om de symptomen onder controle te houden en medische hulp in te roepen als zich complicaties voordoen.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer