Wat is een gezonde darmflora?

gezonde darmflora

Wat is darmflora? De darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën die in de darm leven. In totaal zijn dat ongeveer 100 biljoen bacteriën. Darmflora – of darm-microbioom – is met andere woorden het geheel van micro-organismen dat zich in het maag-darmstelsel bevinden. Ze helpen bij het verteren van voedsel. Vitaminen zoals biotine en vitamine K worden gemaakt door de darmflora. Ook wel darmflora, darmmicroflora, darmmicroflora en microflora genoemd.

Wat is een verstoorde darmflora?

Als we spreken van een verstoorde darmflora bedoelen we een darmflora die uit balans is. Een verstoorde darmflora of dysbiose treedt meestal op wanneer de bacteriën in het maagdarmkanaal – waaronder de maag en darmen – uit balans raken. Bij een verstoorde darmflora zijn er met andere woorden te weinig goede darmbacteriën, of te weinig verschillende soorten goede bacteriestammen. Als gevolg krijgen de ziekmakende bacteriën, gisten en schimmels de kans om zich te verspreiden.

gezonde darmflora

Slechte darmflora symptomen

De symptomen hangen af van waar de onevenwichtigheid van de bacteriën zich heeft ontwikkeld. Ze kunnen ook variëren op basis van de soorten bacteriën die uit balans zijn. Veel voorkomende symptomen zijn: slechte adem (halitose), maagklachten, misselijkheid, diarree of slechte stoelgang, moeite met urineren, opgeblazen gevoel, obstipatie en mogelijk vaginale of rectale jeuk. Als je darmflora uit balans is, is het belangrijk om deze te herstellen.

Darmflora herstellen

Als je tekenen van een slechte darmgezondheid opmerkt, kunnen leefstijlfactoren je darmmicrobioom helpen verbeteren en je algehele gezondheid goed doen. Het darmmicrobioom is met een inwonersaantal van ongeveer 100.000 miljard micro-organismen het grootste microbioom van het menselijk lichaam en heel belangrijk. De beste manier om jouw darmflora te herstellen, is door gevarieerd voedsel te eten, waaronder veel groenten, peulvruchten, bonen, fruit, volle granen en gefermenteerd voedsel. Je darmflora herstellen doe je niet in een-twee-drie, en dit zal minimaal een half jaar duren.

darmflora herstellen

Gezonde darmflora behouden

Wat is de beste manier om een gezonde darmflora behouden? Probiotica zijn goede bacteriën die zorgen voor het behoud van een gezonde darmflora. De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groenten en fruit. Naast het aanhouden van een gezond dieet kun je ook kiezen om voedingssupplement zoals die van Bio-Flora te nemen. Houd er wel rekening mee: Een voedingssupplement is geen vervanging voor gevarieerde voeding. Voor het behoud van een goede gezondheid is een gezonde levensstijl en een gevarieerde en vooral evenwichtige voeding van belang.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Probiotica: welke bestaan er en hoe neem je ze in‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer