Revalidatie keizersnede

keizersnede litteken

Een keizersnede, of sectio caesarea in het Latijn, is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd wanneer een vaginale bevalling niet mogelijk of veilig is, of wanneer de gezondheid van de moeder of de baby in gevaar is. In 2016 bedroeg het aantal keizersneden in België 216 op 1000 geboortes (22%). Tijdens deze procedure wordt de baby geboren via chirurgische incisies in de buik en de baarmoeder. Een keizersnede is met andere woorden een manier van bevallen waarbij de moeder operatief via de buikwand van haar kind(eren) wordt verlost.

keizersnede herstel

Keizersnede herstel

Het duurt ongeveer zes weken om te herstellen van een keizersnede of C-sectie, maar de tijdlijn van elke persoon kan natuurlijk anders zijn. Een incisie — meestal een horizontale snede in de onderbuik — kan meerdere weken duren om te genezen. Gedurende die tijd is het raadzaam om te voorkomen dat je iets optilt dat zwaarder is dan jouw baby. De wond zal een paar weken pijnlijk en gekneusd aanvoelen en je moet gedurende ten minste 7-10 dagen na de keizersnede pijnstillers nemen.

Keizersnede litteken

Het litteken van de keizersnede is meestal een horizontaal litteken van ongeveer 10 tot 20 cm lang, net onder de bikinilijn. In zeldzame gevallen kun je een verticaal litteken hebben net onder de navel. Het litteken zal in het begin waarschijnlijk rood en duidelijk zijn, maar zou met de tijd moeten vervagen en zal vaak verborgen worden door het schaamhaar. De littekens verdwijnen niet volledig, maar je kunt het uiterlijk ervan wel minimaliseren met niet-chirurgische en chirurgische methoden.

keizersnede litteken

Keizersnede nazorg

Het is belangrijk om het gebied rond het litteken droog en schoon houden. Gebruik daarom warm zeepwater om de incisie dagelijks te wassen. Dep het gebied van het litteken na het reinigen goed droog. Als de arts strips op de incisie heeft gebruikt, laat ze er dan vanzelf afvallen. Het litteken zal nooit helemaal verdwijnen, maar er zijn wel speciale siliconenpads, siliconengels en andere types pads die je litteken helpen genezen en gladder kunnen maken. Je kunt ook gebruik maken van speciale oliën die zullen helpen de zichtbaarheid van de littekens, en striemen, zullen verminderen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “Hoe littekens verwijderen“.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer