Wat is incontinentie en wat zijn de oplossingen

incontinentie behandeling

Incontinentie is een veel voorkomende, maar vaak gênante aandoening die miljoenen mensen over de hele wereld treft. Het wordt gekenmerkt door het onvrijwillig verlies van urine of ontlasting en kan een aanzienlijke invloed hebben op de kwaliteit van leven van een individu. In deze blogpost gaan we dieper in op de oorzaken, soorten en oplossingen voor incontinentie, maar ook op manieren om dit potentieel te voorkomen.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is een medische aandoening die optreedt wanneer een persoon onvrijwillig verlies van urine of ontlasting ervaart. Er zijn veel redenen waarom iemand incontinentie kan ervaren, waaronder leeftijd, zwangerschap, bevalling, zwaarlijvigheid en bepaalde medische aandoeningen. Incontinentie kan de kwaliteit van leven van een persoon aanzienlijk beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om deel te nemen aan dagelijkse activiteiten, sociale contacten te onderhouden en te reizen.

Oorzaken van incontinentie

Wat zijn de oorzaken van incontinentie? Leeftijd is een van de meest voorkomende oorzaken van incontinentie. Naarmate mensen ouder worden, kunnen de spieren en zenuwen die de blaas en darm beheersen, gaan verzwakken, waardoor het moeilijker wordt om het plassen en de stoelgang onder controle te houden. Zwangerschap en bevalling kunnen ook druk uitoefenen op de blaas- en bekkenspieren en deze verzwakken, wat leidt tot incontinentie.

Obesitas is een andere veelvoorkomende oorzaak van incontinentie, omdat overgewicht druk uitoefent op de blaas- en bekkenspieren, waardoor het moeilijker wordt om de urinestroom onder controle te houden. Bepaalde medische aandoeningen zoals diabetes, multiple sclerose en de ziekte van Parkinson kunnen de spieren en zenuwen aantasten die de blaas en darm beheersen, wat leidt tot incontinentie.

oorzaken van incontinentie

Verschillende types incontinentie

Incontinentie kan worden onderverdeeld in verschillende groepen, waaronder urine incontinentie, fecale incontinentie, stressincontinentie, aandrangincontinentie en gemengde incontinentie. Urine incontinentie is de meest voorkomende vorm van incontinentie en wordt gekenmerkt door onvrijwillig urineverlies. Fecale incontinentie wordt gekenmerkt door het onvrijwillig verlies van ontlasting.

Stress incontinentie treedt op wanneer fysieke activiteit of inspanning (zoals hoesten, niezen of lachen) druk uitoefent op de blaas, waardoor urine lekt. Aandrangincontinentie, ook wel “overactieve blaas” genoemd, is wanneer een persoon een plotselinge, intense aandrang ervaart om te plassen, gevolgd door onvrijwillig urineverlies. Functionele incontinentie is incontinentie door functionele problemen in plaats van door aanwijsbare blaasproblemen.

Incontinentie voorkomen

Er zijn verschillende manieren om incontinentie te voorkomen, waaronder een gezond gewicht behouden, actief blijven, een gezond dieet volgen, chronische aandoeningen onder controle houden en stoppen met roken. Een gezond gewicht behouden kan extra druk op de blaas- en bekkenspieren voorkomen en maakt het gemakkelijker om de urinestroom onder controle te houden. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen de spieren te versterken die de blaas en darmen beheersen. Het eten van een vezelrijk dieet kan constipatie helpen voorkomen en bijdragen aan incontinentie.

Het goed behandelen van chronische aandoeningen zoals diabetes of multiple sclerose kan incontinentie helpen voorkomen. Stoppen met roken is ook gunstig voor incontinentie, aangezien roken tal van gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder incontinentie. Daarnaast zijn er ook oefeningen die je kunt doen voor je te maken krijgt met incontinentie, om de spieren zoals bekkenbodemspieren te trainen en beter onder controle te kunnen houden.

incontinentie behandeling

Incontinentie behandeling

Er zijn meerdere oplossingen voor incontinentie. Bij licht urineverlies kan je inlegverbanden of luiers gebruiken. Bij nachtelijke incontinentie zijn matrasbeschermers en bedonderleggers heel handig. Pads en broekjes zijn wegwerpproducten die in gewoon ondergoed kunnen worden gedragen om urine te absorberen en geurtjes onder controle te houden. Deze producten zijn bij Pharmazone te koop in verschillende maten en absorptievermogens om aan verschillende behoeften te voldoen. Medicijnen kunnen ook helpen om de blaas te ontspannen of om de spieren die de urinestroom regelen te beheersen, afhankelijk van het type incontinentie. Raadpleeg altijd jouw dokter als vragen u vragen heeft over incontinentie of andere aandoeningen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat kun je doen bij een blaasontsteking?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer