Wat is hyperpigmentatie en hoe behandelen?

hyperpigmentatie behandelen

Wat is hyperpigmentatie?

Hyperpigmentatie wordt eenvoudigweg veroorzaakt door een toename van melanine. Melanine is een stof in je lichaam die haar-, oog- en huidpigmentatie produceert. Hoe meer melanine je lichaam aanmaakt, hoe donkerder je ogen, haar en huid zullen zijn. Een aantal factoren kunnen echter een verhoging van de melanineproductie veroorzaken, maar de belangrijkste zijn blootstelling aan de zon, hormonale invloeden, leeftijd, huidletsels en ontstekingen.

hyperpigmentatie vlekken

Hyperpigmentatie vlekken

Hyperpigmentatie is een veelvoorkomende aandoening waarbij sommige delen van de huid donkerder gaan kleuren dan andere. “Hyper” betekent gewoon meer, en “pigment” betekent kleur. De gebieden zijn niet pijnlijk of jeuken niet, maar ze kunnen mensen zelfbewust maken van hun lichaam. Gebieden met hyperpigmentatie kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen. Nadat melanine is geproduceerd, verspreidt het zich naar andere nabijgelegen huidcellen.

Soorten hyperpigmentatie

Typen hyperpigmentatie zijn onder meer: ouderdomsvlekken (die ook wel levervlekken genoemd worden), melasma, post-inflammatoire hyperpigmentatie. Ouderdomsvlekken kunnen al op 30-jarige leeftijd op het gezicht of lichaam verschijnen. Melasma is een vorm van hyperpigmentatie die het gevolg is van hormonale veranderingen in ons lichaam die vaker voorkomen bij vrouwen dan bij mannen. Post-inflammatoir trauma kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een verwonding, blootstelling aan de zon of een huidaandoening, zoals acne.

Hyperpigmentatie behandelen

Hyperpigmentatie is vaak ongevaarlijk en vereist in principe helemaal geen behandeling. Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan om het te laten behandelen. Een chemische peeling is bijvoorbeeld een van de manieren om hyperpigmentatie te behandelen en nieuwe en gelijkmatig gepigmenteerde huid te laten verschijnen. Een TCA — trichloorazijnzuur — peeling is een chemische peeling die de huidstructuur verbetert, de kleur van de huid egaliseert en oneffenheden opnieuw vermindert.

hyperpigmentatie crème

Hyperpigmentatie crème

Daarnaast kun je ook kiezen om een hyperpigmentatie crème te gaan gebruiken. De Eucerin Anti-Pigment Dagcrème is bijvoorbeeld speciaal ontwikkeld om donkere vlekken te verminderen voor een egalere en stralendere huid. Eucerin Anti-Pigment Dagcrème bevat Thiamidol, een doeltreffend en gepatenteerd ingrediënt dat de wortel van hyperpigmentatie bestrijdt door het verminderen van de melanineproductie.

Of je kunt kiezen voor het merk Pigmentbio. Pigmentbio, een assortiment crèmes dat zich toelegt op de behandeling van hyperpigmentatie van het gezicht en het lichaam, dat een compleet programma van producten biedt om de huid lichter te maken. Pigmentbio is een gamma dat speciaal is ontwikkeld voor de behandeling van hyperpigmentatie op het gezicht en het lichaam.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Voorkomen en behandelen van uitgedroogde knokkels‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer