Waarom doet mijn knie pijn en wat kan ik doen?

man met kniepijn

Kniepijn is een van de meest voorkomende musculoskeletale aandoeningen waarmee mensen naar de dokter trekken. De belangrijkste functie van het kniegewricht is het buigen van het been, strekken en dragen van het gewicht van het lichaam, samen met de enkels en heupen. De knie, meer dan alleen een eenvoudig scharnierend gewricht, draait en roteert ook.

sporter met kniepijn

Om al deze acties uit te kunnen voeren en het hele lichaam daarbij te ondersteunen, vertrouwt de knie op een aantal structuren, waaronder botten, ligamenten, pezen en kraakbeen. Kniepijn is een vaak voorkomende klacht die mensen van alle leeftijden treft, jong en oud. Pijn aan de knie heeft dan ook een grote verscheidenheid aan specifieke oorzaken en behandelingen.

Kniepijn symptomen

De knie is een heel complex en beweeglijk gewricht waardoor het extra gevoelig is voor aandoeningen en blessures. De locatie en de ernst van kniepijn zijn afhankelijk van de oorzaak van het probleem. De meest voorkomende symptomen bij kniepijn zijn:

  • Zwelling en stijfheid
  • Constante pijn
  • Scherpe, schietende pijn tijdens gebruik ervan
  • De knie niet volledig kunnen strekken of buigen (zonder pijn te voelen)

Kniepijn oorzaak

Kniepijn kan worden veroorzaakt door een blessure, overbelasting of door een onderliggende aandoening, zoals bijvoorbeeld artritis. Mensen die aan sport doen, die rennen of bewegen en waarbij springen of snel draaien nodig is, hebben ook meer kans op kniepijn. Knieproblemen zijn vaak het gevolg van een blessure of een plotselinge beweging die de knie belast.

oudere man met kniepijn

Veel knieproblemen zijn daarnaast het gevolg van het verouderingsproces en voortdurende slijtage en belasting van het kniegewricht, zoals artritis. Leeftijd is de belangrijkste reden voor artrose van de knie. Voor sommige mensen kan het erfelijk zijn, terwijl voor anderen artrose van de knie het gevolg kan zijn van letsel, infectie of zelfs van overgewicht.

Kniepijn diagnose

Voor je kiest voor een bepaalde behandeling moet je natuurlijk weten wat de oorzaak van de pijn is. Inspecteer daarom je knie op zwelling, pijn, gevoeligheid, warmte en zichtbare blauwe plekken. Kijk hoe ver je je onderbeen in verschillende richtingen kunt bewegen. Duw of trek aan het gewricht om de integriteit van de structuren in de knie te evalueren. De voorgestelde behandeling kan variëren, afhankelijk van wat precies de kniepijn veroorzaakt.

Kniepijn behandeling

De behandeling van kniepijn is natuurlijk afhankelijk van de oorzaak. Hieronder gaan we slechts in op bepaalde behandelingen die kniepijn kunnen verlichten. Wanneer je te maken hebt met een ernstige blessure of aandoening zoals gebroken knieschijf, knieschijf uit de kom, gescheurde kruisband, Iliotibiaal Band Syndroom, gescheurde meniscus of een andere ernstige blessure, dan moet je altijd een arts raadplegen. In het geval van een ernstig letsel zal de pijn zo hoog zijn dat je hier zelf niet over zult twijfelen.

Wat kun je doen bij een “lichte” kniepijn als gevolg van overmatig gebruik zoals sporten of door uitzonderlijke belasting?

IJszakje

Gebruik de eerste 48 tot 72 uur na een knieblessure een ijszakje om zwelling te verminderen en de pijn te verdoven. Een plastic zak met ijs of bevroren groentjes zullen de job doen. Plaats het zakje met ijs drie of vier keer per dag gedurende 15 tot 20 minuten tegen de knie. Wikkel het ijs in een handdoek en plaats deze rond de knie. IJs of koude kompressen kunnen de kniepijn namelijk verlichten. In de sportwereld wordt ijs gebruikt bij een blessure door fysiek contact of na een verkeerde beweging.

ijs tegen kniepijn

Crème of gel

Bij het behandelen van kniepijn kun je ook gebruik maken van een verzachtende zalf of gel om de pijn te verlichten en de ontsteking af te remmen. Voltaren Emulgel is bijvoorbeeld werkzaam bij milde tot matige gewrichtspijn van de knie. Deze gel is zowel pijnverlichtend als ontstekingsremmend is.

Daarnaast kun je ook de gel van Ibuprofen gebruiken om de knie te behandelen. Ook Ibuprofen werkt beide ontstekingsremmend en pijnstillend. Behalve als pilletje is ibuprofen ook verkrijgbaar als gel of crème. Ibuprofengel wordt aangebracht op de huid waarbij de getroffen plek wordt ingesmeerd.

Voltaren-gel

Pijnstillers

Als de pijn moeilijk te dragen is, kan je ervoor kiezen om pijnstillers te nemen. Pijnstillers kunnen de pijn verlichten maar ook eventuele stijfheid verminderen en eventuele ontstekingen afremmen. De eerste stap is het innemen Paracetamol of gelijkaardig middel, de meest onschuldige pijnstiller met de minste bijwerkingen. Paracetamol helpt tegen de pijn en heeft nauwelijks bijwerkingen.

Ibuprofen en Paracetamol

Vaak wordt bij kniepijn gestart met Paracetamol, omdat mensen dit vaak zelf in huis hebben. Als het innemen hiervan niet helpt, dan zul je een arts moeten raadplegen om zodat een andere intensievere behandeling kan worden geprobeerd. Hiervoor heb je natuurlijk een voorschrift nodig van de arts. Afhankelijk van de klachten kunnen de pijnstillers op specifieke tijdstippen worden genomen, of alleen wanneer nodig.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer