Welk hoofdkussen moet je kiezen?

Welk kussen kiezen?

Er zijn veel factoren die een rol spelen bij het hebben van een goede nachtrust: je matras, de temperatuur, storende geluiden en licht (of het ontbreken daarvan). Het hebben van het juiste matras is een goed begin om beter te slapen, maar ook het hoofdkussen is even belangrijk. Het beste is een kussen waarop je hoofd in een min of meer rechte lijn ligt met je ruggengraat. Hoe kies ik echter welk kussen geschikt is voor mij?

Waarom is hoofdkussen belangrijk voor slaap?

Het vinden van het juiste hoofdkussen kan je slaapkwaliteit enorm verbeteren, omdat het je slaaphouding ten goede komt. De halswervels dragen de gehele dag het gewicht van het hoofd maar ’s nachts krijgen de wervels zelf de kans om te rusten. Tijdens het slapen is het de taak van het hoofdkussen om de halswervels goed te ondersteunen. Daarom is het belangrijk dat je een hoofdkussen kiest die goed ondersteunend is.

Hoe het juiste hoofdkussen kiezen?

Het kiezen van het juiste hoofdkussen is afhankelijk van de manier waarop je slaapt. Slaap je op je rug, zij of op je buik? Welke vulling en hoe hard moet het hoofdkussen zijn? Het juiste kussen zal je helpen je ruggengraat op één lijn te houden terwijl je slaapt. Met een hoofdkussen die een goede houding ondersteunt, krijgen je nek, schouders, rug en heupen de steun die ze nodig hebben, zodat je pijnvrij wakker wordt. Welke types hoofdkussens bestaan en wat zijn de voordelen van ieder type?

Latexkussens

De meeste consumenten zijn van mening dat het grootste voordeel van latex kussens (en matrassen) hun verbazingwekkende comfortniveau is. Een latexkussen is elastisch, niet temperatuurgevoelig en niet drukgevoelig en ventileert goed. Op vlak van materiaal is latex de beste hoofdkussenvulling die je kunt vinden. Het grootste voordeel van een latexkussen is dat het een goede ondersteuning biedt door de hoge veerkracht.

latexkussen

Donskussens

Het meest populaire type hoofdkussen is nog steeds het klassieke donskussen. Een donskussen houdt je hoofd, nek en ruggengraat op één lijn tijdens het slapen, waardoor stress en ongewenste pijntjes en kwalen worden verminderd. De stevigheid die je kiest, moet gebaseerd zijn op jouw slaapstijl. Het gewicht en stevigheid van het kussen wordt bepaald door de verhouding dons en veren.

donskussen

HiTec of synthetische kussens

De binnenkant van een HiTec of synthetisch kussen is vaak polyether of een andere kunstvezel. Hierdoor is een synthetisch kussen vaak heel zacht en licht. Het belangrijkste voordeel van synthetische kussens is dat deze veel vormvaster zijn dan het traditionele kussen met dons. De ondersteuning van een synthetisch hoofdkussen is echter niet top en dit hangt sterk af van de gebruikte vezel vanbinnen het kussen.

synthetisch kussen

Geltex kussen

Een Geltex kussen is speciaal ontworpen voor de rug- en zijslaper op zoek naar een ergonomisch kussen. De asymmetrische vorm van het hoofdkussen met speciale golving voor het hoofd in het midden zorgt ervoor dat zowel het hoofd als de hals optimaal en ondersteund worden. Zoals de naam doet vermoeden zit vanbinnen in een Geltex kussen een soort elastische gelschuim. Een Geltex kussen is elastisch waardoor het altijd perfect de vorm van hoofd en hals aanneemt.

Traagschuim kussens

Traagschuim kussens worden ook wel memory foam kussens genoemd. Een memory foam kussen is gemaakt van visco-elastisch materiaal en dit schuim verandert van hardheid afhankelijk van de temperatuur en de druk. Net als bij een Geltex kussen, zal een traagschuim kussen zich aanpassen aan de slaper. Een traagschuim kussen heeft ook als voordeel dat het drukverlagend werkt en de bloedsomloop en ademhaling stimuleert tijdens de nacht.

memory foam kussen

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer