Is het mediterrane dieet gezond?

Mediterrane salade

Het mediterraans dieet is gebaseerd op het traditionele voedsel dat mensen in 1960 aten, in landen als Italië en Griekenland. Onderzoekers merkten namelijk op dat de inwoners uit het zuiden van Europa uitzonderlijk gezond waren in vergelijking met andere bevolkingsgroepen en een laag risico hadden op veel levensstijlziekten. Mediterraans eten is wat traditioneel wordt gegeten in de landen rond de Middellandse Zee, dus Portugal, Spanje, Frankrijk, Italië en Griekenland.

Wat is het mediterrane dieet?

In het mediterrane dieet staan ingrediënten zoals noten en veel gezonde vetten centraal. De recepten in het mediterrane dieet maken gebruik van zeevruchten, volkoren, noten en zaden en bovenal veel groente en fruit en andere verse producten. Tegelijkertijd wordt het eten van bewerkt en rood vlees sterk in het eetpatroon beperkt.

mediterrane dieet

De belangrijkste componenten van het mediterrane dieet zijn: Dagelijkse consumptie van groenten, fruit, volkoren granen en gezonde vetten. Wekelijkse inname van vis, gevogelte, bonen en eieren. Matige porties zuivelproducten en beperkte inname van rood vlees. Gezonde vetten zijn daarnaast een steunpilaar van het mediterrane dieet. Gezonde vetten worden gegeten in plaats van minder gezonde vetten, zoals verzadigde en transvetten, die bijdragen aan hartaandoeningen.

Voordelen mediterrane dieet

Talloze onderzoeken hebben aangetoond dat het mediterrane dieet gewichtsverlies kan veroorzaken en hartaanvallen, beroertes, diabetes type 2 en vroegtijdig overlijden kan helpen voorkomen. Talrijke studies suggereren dat het mediterrane dieet goed is voor je hart. Een studie toonde aan dat mensen die een caloriearm mediterraan dieet aten met extra verge olijfolie of noten een 30 procent lager risico hadden op hartaandoeningen.

Nadelen mediterrane dieet

Het Mediterraanse gebied bestaat uit verschillende landen rondom de Middellandse Zee maar niet alles wat er gegeten wordt is natuurlijk gezond. Niet alle eetgewoonten zijn gelijk in de verschillende landen en er wordt ook ongezond gegeten. Een nadeel is bijvoorbeeld dat je kunt aankomen van het eten van vetten in olijfolie en noten.

gegrilde zalm

Mogelijk verkrijg je ook een lager ijzergehalte door het mediterrane dieet te volgen. Als je ervoor kiest om het mediterrane dieet te volgen, zorg er dan voor dat je wat voedingsmiddelen eet die rijk zijn aan ijzer of vitamine C, die je lichaam helpen ijzer te absorberen. Je kunt ook een gebrek aan calcium hebben door minder zuivelproducten te eten.

Mediterrane dieet en supplementen

Omdat je een mogelijk gebrek hebt aan calcium, kun je dit innemen via supplementen. Ook vitamine D kan soms moeilijk te verkrijgen zijn uit voedselbronnen alleen, daarom is het soms aan te raden ook vitamine D supplementen te nemen.

supplementen

Vette vis zoals zalm leveren de omega-3 vetzuren DHA en EPA. Deze meervoudig onverzadigde omega-3-vetzuren met lange keten zijn op vele manieren gunstig voor de gezondheid. Eet je niet regelmatig vette vis, dan is het een goed idee om omega-3 supplementen te nemen.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer