Hoe behandel je kloofjes tussen tenen?

vrouw met pijnlijke voeten

Kloven tussen de tenen zijn scheurtjes of barstjes in een droge of soms ook vochtige huid. Deze kloven lopen van de bovenkant naar de onderkant van de voet, dus verticaal tussen de tenen. Kloven tussen de tenen kunnen enkele millimeters tot een centimeter lang zijn. Het is het meest voorkomend om zo’n scheurtje of kloofje tussen de kleine teen en de vierde teen of tussen de vierde en de derde teen te hebben.

Kloven tussen tenen oorzaak

Kloven tussen de tenen ontstaan vaak door overmatige transpiratie of langdurig contact met vocht. De huid tussen de tenen wordt door de vochtigheid beschadigd en dit creëert de ideale omgeving voor voetschimmel. Een voetschimmel is de belangrijkste oorzaak voor vochtige kloofjes tussen de tenen.

kloven tussen de tenen

Een ander type kloofjes tussen de tenen zijn dan weer een gevolg van uitdroging van de huid. De huid van je voeten bevat namelijk weinig talgklieren en loopt daarom het risico sneller uit te drogen. Omdat een droge huid minder elastisch is, kan deze niet meebuigen bij het bewegen, daardoor barst de huid en ontstaan kleine kloofjes tussen de tenen. Sommige kloofjes tussen de tenen kunnen ook veroorzaakt worden door het type schoeisel, denk bijvoorbeeld aan het dragen van slippers tijdens de zomer.

Kloven tussen tenen behandelen

De behandeling van kloven tussen de tenen is afhankelijk van de oorzaak. Als de kloven tussen de voeten zijn ontstaan door het dragen van een bepaald schoeisel, is het natuurlijk aan te raden om schoenen of slippers te dragen die beter passen. Als je voelt dat het dragen van bepaalde schoenen of slippers pijnlijk aanvoelt, is het beter om deze een tijdje niet meer te dragen.

pijnlijke voeten

Kloven tussen de tenen die zijn veroorzaakt door droge voeten kun je het beste dagelijks insmeren met een hydraterende voetcrème of een specifieke zalf voor kloven. Het gebruik van een hydraterende zalf zal ervoor zorgen dat de voet minder snel uitdroogt. NAQI Foot Care is bijvoorbeeld een beschermende & niet-vette voetcrème voor de verzorging van droge voeten. Deze crème beschermt en hydrateert de huid onmiddellijk en langdurig. Draagt zorg voor de natuurlijke huidbarrière, vermindert en verzacht huidirritatie en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid.

voetcrème

In de meeste gevallen worden de kloven tussen de tenen echter door een schimmelinfectie veroorzaakt. In dit geval is het zeker en vast aangewezen om dit te behandelen want een voetschimmel gaat niet vanzelf weg. Een schimmeldodende crème is vaak voldoende om de schimmel terug kwijt te raken. Excilor is een voorbeeld van een crème ter behandeling van symptomen van schimmelinfecties aan de voeten die jeuk, maceratie, vieze geur en schilfering veroorzaken.

Wil je verder lezen over gelijkaardige aandoeningen. Lees dan ons artikel “Schimmelinfectie: welke middeltjes helpen“.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging, Zomertips

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer