Een hartaanval voorkomen en herkennen

hartaanval man

Wat is een hartaanval? Een hartaanval treedt op wanneer de stroom van zuurstofrijk bloed in één of meer van de kransslagaders, die de hartspier bevoorraden, plotseling geblokkeerd raakt en een deel van de hartspier niet genoeg zuurstof kan krijgen. De verstopping wordt meestal veroorzaakt wanneer een plaque scheurt. Als de bloedstroom niet snel wordt hersteld, hetzij door een medicijn dat de blokkade oplost, hetzij door een katheter die in de slagader wordt geplaatst die de blokkade fysiek opent, begint het deel van de hartspier af te sterven.

Symptomen hartaanval

Wat zijn de symptomen van een hartaanval? De belangrijkste symptomen van een hartaanval zijn:

 • Pijn op de borst of ongemak. De meeste hartaanvallen hebben betrekking op ongemak in het midden of de linkerkant van de borstkas dat langer dan een paar minuten aanhoudt of dat weggaat en terugkomt.
 • Zich zwak, licht in het hoofd of flauw voelen. Je kunt daarnaast ook last hebben van koud zweet.
 • Pijn of ongemak in een of beide armen of schouders.
 • Pijn of ongemak in de kaak, nek of rug.
 • Kortademigheid. De kortademigheid kan zelfs ook optreden vóór het onaangename gevoel op de borst.

symptomen hartaanval

Symptomen hartaanval vrouw

Wat zijn de symptomen van een hartaanval bij een vrouw? En is dit verschillend van de symptomen bij mannen? Net als bij mannen is het meest voorkomende symptoom van een hartaanval bij vrouwen pijn op de borst of ongemak. Maar vrouwen hebben iets meer kans dan mannen om enkele van de andere veelvoorkomende symptomen te ervaren, met name kortademigheid, misselijkheid/braken en rug- of kaakpijn. Misselijkheid of braken zijn symptomen die specifieker zijn voor vrouwen dan voor mannen. Anders lijken de symptomen erg op elkaar.

hartaanval vrouw

Voortekenen hartaanval

Een hartaanval komt niet uit de lucht gevallen en vaak zijn er al voortekenen van een hartaanval. Sommige hartaanvallen zijn plotseling en intens. Maar de meeste beginnen eigenlijk langzaam, met milde pijn of ongemak. Besteed aandacht aan je lichaam en bezoek een arts wanneer u deze vroege tekenen opmerkt. De realiteit is dat mensen subtiele symptomen van een hartaanval al maanden voordat een daadwerkelijke gebeurtenis plaatsvindt kunnen opmerken.

Vroege waarschuwingssignalen zijn: uitstralende pijn op de borst, ongemak, hartkloppingen, koud zweet en kortademigheid. Vrouwen zullen ook enkele atypische symptomen ervaren, waaronder vermoeidheid, een algemeen gevoel van onbehagen, vaag ongemak, rug- of buikpijn en afnemend uithoudingsvermogen. Dit soort symptomen kunnen al maanden voordat een daadwerkelijke hartaanval optreedt, worden ervaren.

Hartaanval voorkomen

Gelukkig zijn er veel dingen die je kunt doen om de kans op het krijgen van een hartaandoening te verkleinen:

 • Beheers jouw bloeddruk
 • Houd je cholesterol- en triglyceridenwaarden onder controle
 • Blijf op een gezond gewicht
 • Eet gezond
 • Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging
 • Beperk alcohol en rook niet
 • Beheer stress en zorg voor voldoende slaap

hartaanval voorkomen

Hartaanval behandelen

Elke minuut na een hartaanval gaat er meer hartweefsel achteruit of sterft het af. Het snel herstellen van de bloedstroom helpt hartbeschadiging te voorkomen. Het meest gekende medicijn bij het behandelen van een hartaanval is aspirine. Aspirine vermindert de bloedstolling en helpt zo de bloedstroom door een vernauwde slagader te behouden. Ook andere bloedverdunnende medicijnen, pijnstillers en andere soorten medicijnen worden gebruikt voor de behandeling van een hartinfarct.

hartaanval behandelen

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Hoge bloeddruk verlagen zonder medicijnen‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer