Hoe gezond ontbijten?

lekker gezond ontbijt

Vaak wordt gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Uit een onderzoek gepubliceerd in The British Medical Journal blijkt echter dat dit niet het geval is. Het onderzoek toont zelfs aan dat het ontbijt overslaan zelfs een goed idee is, maar andere onderzoeken vinden het toch belangrijk om wel te ontbijten. Of je er nu voor kiest om eerder vroeg of laat te starten met een ontbijt aan het begin van de dag, wat is dan een gezond ontbijt of een gezonde eerste maaltijd?

Onbewerkte voedingsmiddelen

Probeer voor het meest voedzame ontbijt volwaardige, onbewerkte voedingsmiddelen te kiezen uit elk van de vijf voedselgroepen: fruit, groenten, granen, eiwitrijk voedsel en zuivel. Bewust kiezen om onbewerkt voedsel te eten is belangrijker dan of je nu kiest om vroeg of laat te ontbijten na het wakker worden. Onbewerkt voedsel eten doe je door ongezonde vetten, suikers en bewerkte koolhydraten uit je dieet te verbannen.

gezond ontbijten

Een ongezonde maaltijd betekent dat je kiest voor bewerkte voedingsmiddelen, kunstmatige smaakstoffen en suikers, voedingsadditieven, en voedingsmiddelen met veel zout en verzadigd vet. Dit zijn allemaal voedingsmiddelen die je vol zullen laten voelen maar veel minder bijdragen dan groenten, fruit, ongeraffineerde granen, eiwitten en gezonde vetten.

Als je ’s ochtends kiest voor bewerkte voedingsmiddelen, dan kies je eigenlijk voor eten waar veel oorspronkelijke vezels en natuurlijke voedingstoffen verloren zijn gegaan. Daarnaast worden tijdens bewerkingsprocessen in de fabriek veel onnodige suikers, zouten, chemicaliën, conserveermiddelen en andere ongezonde additieven toegevoegd. Als je echt gezond wilt leven en je lichaam van de juiste voedingsstoffen wilt voorzien, dan is het vooral belangrijk dat je echt voedsel eet en dus geen bewerkte voedingsmiddelen.

gezond ontbijt met brood

Gezond ontbijt met brood of zonder brood?

Brood kan zeker een onderdeel vormen van een gezond ontbijt maar is niet noodzakelijk. Als je kiest voor een ontbijt met brood dan krijg je naast energie uit koolhydraten ook veel andere belangrijke voedingsstoffen binnen die je helpen om de dag goed te starten. Een boterham mag dan ook zeker bij het ontbijt en hoe complexer de koolhydraten, hoe beter ook. Realiseer je dat bij de meeste dingen de gematigdheid ervan de sleutel is.

Als je liever kiest voor een gezond ontbijt zonder brood, dan zijn er zeker en vast alternatieven. Brood vervangen is echter niet evident en kan leiden tot tekorten aan voedingsstoffen zoals jodium en vezels. Vooral volkorenbrood bevat namelijk veel vezels, jodium, ijzer en ook B-vitamines. Kies je ervoor om brood uit je ontbijt weg te laten, dan kun je deze gezondheidsvoordelen natuurlijk ook halen uit andere volkoren graanproducten. Als je liever ontbijt zonder brood, maar wel graag een stevige portie gezonde koolhydraten wilt binnenkrijgen, dan kun je bijvoorbeeld ook voor havermout kiezen.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat zijn de voordelen van intermittent fasting en waar op letten?‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer