Wat zijn de voordelen van intermittent fasting en waar op letten?

vasten dieet concept

Intermittent fasting is een eetpatroon waarbij je periodes hebt waarbij je mag eten en periodes waarbij je moet vasten. Is intermittent fasting een dieet? Nee, intermittent fasting is geen dieet aangezien het niet voorschrijft wat je mag eten en wat je niet mag eten. Intermittent fasting betekent dat je tussen bepaalde tijden mag eten en dan vast tijdens de rest van de tijd. Tijdens het vasten mag je wel nog water, thee of koffie drinken.

Intermittent fasting 16/8

Ben je gemotiveerd om je slechte gewoontes achter je te laten en gezonder te gaan leven en heb je op Nieuwjaar goede voornemens genomen? Dan is de kans groot dat afvallen en meer sport gaan doen daar één van is. Een manier waarin veel mensen hierin slagen is het aanhouden van het ‘intermittent fasting 16/8-schema’. In essentie betekent dit dat je je ontbijt uitstelt en na je avondmaal niets meer eet. Lijkt simpel, niet?

Intermittent fasting

16/8 intermitterend vasten, zoals ze dat in het Nederlands zeggen, omvat het beperken van de consumptie van voedsel en caloriehoudende dranken tot een vast tijdsbestek van acht uur per dag en het onthouden van voedsel gedurende de resterende 16 uur. Dus als je in de ochtend bijvoorbeeld je je eerste maaltijd om 11 uur neemt dan moet je voor 19 uur je laatste maaltijd hebben gehad. Tijdens deze 8 uur mag je echter eten wat je wilt maar is gezond eten aan te raden.

Intermittent fasting en supplementen

Het nemen van supplementen is over het algemeen toegestaan tijdens het vasten, zolang er maar geen calorieën in zitten. De supplementen kunnen in principe dus op een lege maag genomen worden als je lichaam het toelaat. Wat zijn de beste supplementen die je kunt innemen bij het intermitterend vasten?

Multivitaminen en supplementen

Supplementen die je mogelijk kunt innemen zijn Magnesium (kan ervoor zorgen dat je spierkrampen voorkomt), Vitamine D (versterking van de immuniteit), IJzer (helpen om de voedingsstoffen goed op te nemen) en Omega-3 (gunstig voor de gezondheid van hart, hersenen en ogen). Raadpleeg natuurlijk altijd eerst een dokter of diëtist voor je bepaalde supplementen gaat innemen.

Intermittent fasting ervaringen

Intermittent fasting is tegenwoordig een populaire manier om af te vallen, maar nieuw is het zeker niet. Veel culturen door de geschiedenis heen hebben vasten gebruikt als een hulpmiddel om de gezondheid te verbeteren en af te vallen. Vasten bestaat in verschillende religieuze praktijken, waaronder het jodendom, het christendom, het hindoeïsme, de islam, het jainisme en het boeddhisme.

Tegenwoordig ontdekken meer en meer mensen intermittent fasting en deze manier van vasten is zeker en vast aan een opmars bezig, in Vlaanderen maar ook in de hele wereld. BV’s zoals Conner Rousseau, Luc Steeno en Martine Prenen zijn overtuigd van deze manier van leven en zweren dat het voor hen een positieve invloed heeft op hun levensstijl, ze een slanker lichaam en meer energie hebben tijdens de dag.

Is het ontbijt niet belangrijk dan?

Mij werd altijd gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar is dit ook echt waar? Een goed ontbijt brengt toch de stofwisseling op gang? De reden waarom het ontbijt belangrijk zou moeten zijn, is omdat eten in de morgen onze nachtelijk vasten onderbreekt. Maar er is nog steeds onenigheid over de vraag of het ontbijt zijn eerste plaats in de hiërarchie van maaltijden kan behouden.

Sluit omhoog op de handen van een jonge vrouw terwijl ze aan het ontbijten is

Onderzoekers ontdekten dat mensen die het ontbijt de grootste maaltijd van de dag maakten, meer kans hadden op een lagere body mass index (BMI) dan personen die een grote lunch of diner aten. Maar het is echter niet het ontbijt zelf die de bepalende factor is in het afslanken maar de routine en eetgewoontes die hiermee gepaard gaan. In principe kan het ontbijt dus worden overgeslagen.

Intermittent fasting – werkt het echt?

Onderzoek toont aan dat intermitterend vasten een manier is om je gewicht te beheersen en zelfs af te vallen. Wetenschappelijke experimenten tonen aan dat de periodes van periodiek vasten meer doen dan alleen vet verbranden. Een studie van de New England Journal of Medicine onthulde een reeks gezondheidsvoordelen die aan de intermittent fasting verbonden zijn. Deze omvatten een langer leven, een slanker lichaam, meer energie en een scherpere geest.

Categories: Voedingssupplementen

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer