Hoe krijg je een bloedneus en hoe bloedneus stoppen?

bloedneus stoppen

Simpel gezegd is een bloedneus het verlies van bloed uit het weefsel dat de binnenkant van de neus bekleedt. Neusbloedingen komen vaak voor en vrijwel iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. De medische naam voor een bloedneus is epistaxis.

bloedneus oorzaken

Bloedneus oorzaken

Hoe krijg je een bloedneus? Een bloedneus treedt op wanneer een van de bloedvaten in het slijmvlies van de neus barst. Neusbloedingen kunnen worden veroorzaakt door een infectie, verwonding, allergische reactie en natuurlijk ook door peuteren in de neus of door te hard de neus te snuiten. Neusbloedingen kunnen beangstigend zijn, maar in de meeste gevallen hoef je zich hier helemaal niet ongerust over te maken. En neusbloeding kan heel vlug over zijn of kan tot 15 minuten duren.

Bloedneus stoppen

Wat te doen bij een bloedneus? Om een bloedneus te stoppen, ga zitten en knijp stevig in het zachte deel van de neus, net boven uw neusgaten of gebruik een sponsje. Bij een bloedneus houd je het hoofd juist naar voren en niet naar achteren, alhoewel nog steeds heel wat mensen menen te denken dat het hoofd naar achteren moet worden geleund. Je kunt ook een ijszak of zak diepvriesgroenten afgedekt met een handdoek op je neusrug leggen, maar als je niets bij de hand hebt, is dichtknijpen meestal ook prima. Leun dus naar voren en adem door de mond, hierdoor wordt het bloed in je neus afgevoerd in plaats van achter in de keel. Een neusspray kan worden gebruikt om de bloeding vlugger te stoppen, omdat de bloedvaten hierdoor sterk samenknijpen.

bloedneus stoppen

Bloedneus voorkomen

Als je vaak bloedneuzen hebt, zijn er manieren om dit te voorkomen. Houd bijvoorbeeld de binnenkant van je neus vochtig, want uitdroging kan neusbloedingen veroorzaken. Daarnaast is het ook aangewezen om, naast droge lucht, ook rook te vermijden. De droge lucht en rook kunnen de bloedvaatjes makkelijker doen springen. Verhoog daarom indien mogelijk de luchtvochtigheid en vermijd rook in de neus.

Na een bloedneus is het ook belangrijk de neus de tijd te geven om te herstellen. Snuit de neus niet meteen nadat de bloeding gestopt is, anders raakt het stolsel te vroeg los en kan er een nieuwe bloeding ontstaan. Vermijd ook het peuteren in de neus, rook niet, drink geen alcohol en voorkom over het algemeen hoge bloeddruk, wat dat kan ervoor zorgen dat het bloedvaatje opnieuw gaat springen.

Bloedneus stopt niet

Zoek onmiddellijk medische hulp als de bloeding niet binnen de 30 minuten stopt. Contacteer ook een dokter indien de bloeding erg zwaar is, langs de achterkant van de keel en uit de voorkant van de neus stroomt. Zeker als de bloeding gepaard gaat met andere symptomen, zoals een zeer hoge bloeddruk, een licht gevoel in het hoofd, pijn op de borst en/of een snelle hartslag, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Verslaafd aan neusspray‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer