Corona: waar moeten we ons nu aan houden?

waar moeten we ons nu aan houden?

Juist in deze fase van minder strikte wetgeving wordt er een beroep gedaan op de individuele verantwoordelijkheid. Voor de eigen gezondheid en die van anderen.

Wat is verplicht en wat is verstandig in deze fase van de pandemie? Een greep uit de meest recente adviezen van de Wereldgezondheidsorganisatie en de nationale overheid.

Mondmasker verplicht

Vanaf 4 mei is het dragen van een mondmasker voor iedereen die ouder is dan 12 verplicht in het openbaar vervoer in België. In Nederland wordt een soortgelijke maatregel op 1 juni van kracht. Hoewel er twijfel blijft bestaan over de effectiviteit van mondmaskers als bescherming tegen besmet raken, zijn er wel aanwijzingen dat mondmaskers het risico verkleinen dat geïnfecteerde mensen anderen besmetten. Je draagt een masker vooral om anderen te beschermen. Veel informatie en adviezen over mondmaskers en hoe je ze draagt, wast en ermee omgaat, vind je op de Corona website van de overheid.

Voor wie zelf mondmaskers wilt maken: hier vind je een goede handleiding

Een studie van de Universiteit van Chicago geeft suggesties voor het materiaal dat je het best kunt gebruiken. De onderzoekers bliezen benevelde lucht met druppeltjes van verschillende groottes door testmaterialen en drukten het vermogen om de druppels tegen te houden uit in procenten. Hoewel de proeven in het laboratorium werden uitgevoerd en geen garantie geven tegen besmetting in de praktijk, kunnen de uitkomsten behulpzaam zijn voor wie zijn of haar eigen masker wil maken.

Wees alert op de symptomen

De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om jezelf te laten testen als je last hebt van koorts, droge hoest en vermoeidheid. Andere symptomen die minder vaak voorkomen, zijn onder meer verstopte neus, hoofdpijn, conjunctivitis, keelpijn, diarree, smaak- of reukverlies of huiduitslag of verkleuring van vingers of tenen. De symptomen zijn in eerste instantie vaak mild en in veel gevallen blijft het daarbij. Maar het is niet te zeggen hoe de ziekte zich ontwikkelt en ook mensen die er zelf weinig van merken kunnen anderen infecteren. Als je nog geen goede koortsthermometer in huis hebt, is het nu het moment om er een aan te schaffen.

Deel de verantwoordelijkheid

In de nieuwe lockdown fase komt de verantwoordelijkheid voor het naleven van de regels meer bij de mensen te liggen. Daarom is het nog belangrijker om ons aan de volgende dingen te houden:

  • Blijf afstand houden. Op het werk, op straat, tijdens het sporten. In situaties waar dat niet mogelijk is, draag een mondmasker.
  • Was je handen vaak met water en zeep, en zorg dat je altijd een flesje Alcogel bij je hebt.
  • Laat je testen wanneer je symptomen hebt.

In deze bijzondere tijden gaan onze blogartikelen natuurlijk over corona. We proberen een klein beetje bij te dragen aan goede informatievoorziening vanuit onze rol als apotheker en adviseur. Wil je persoonlijk advies, dan kun je live chatten met een van onze apothekers.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer