Alcohol en medicijnen: wat mag en wanneer is het af te raden?

vrouw met glas wijn en medicijnen

Hoe alcohol en medicijnen elkaar beïnvloeden

  • Medicijnen kunnen de afbraak van alcohol vertragen. Het verdovend effect van de alcohol neemt hierdoor toe. Je voelt je slaperig en je reactievermogen en coördinatie nemen af. Je kunt ook last krijgen van misselijkheid, hoofdpijn, lage bloeddruk en duizeligheid.
  • Alcohol kan ervoor zorgen dat medicijnen minder goed werken. Je lichaam neemt de geneesmiddelen minder goed op of breekt het effect van de medicatie sneller af.
  • Alcohol kan de bijwerkingen van sommige medicijnen versterken.

Deze ongewenste wisselwerking treedt niet alleen op als je drank en pillen combineert. Zelfs als er uren zijn verstreken tussen het moment waarop je alcohol drinkt en een medicijn inneemt, kunnen de effecten van alcohol en medicatie elkaar versterken. De lever heeft zo’n anderhalf uur nodig om één glas alcohol af te breken . Als je ’s avonds veel drinkt, kun je dus de volgende ochtend nog onder invloed zijn.

Kijk uit met deze medicijnen

Pijnstillers

Pijnstillers als ibuprofen en aspirine irriteren het maagslijmvlies. Alcohol doet dit ook, dus als je deze middelen combineert met een drankje, vergroot je de kans op maagpijn. Ook verdunnen deze pijnstillers het bloed, waardoor het langzamer stolt. Omdat alcohol de vaten verwijdt, zul je dus nog langer bloeden wanneer je een wondje hebt. Paracetamol kun je in combinatie met alcohol wel gebruiken, tenminste wanneer je matig drinkt. Chronisch alcoholgebruik zorgt ervoor dat de concentratie paracetamol toeneemt, waardoor het giftig kan worden voor de lever.

Antibiotica

Of je bij antibiotica alcohol mag drinken, hangt af van het soort antibioticum. Bij de meeste antibiotica is het geen probleem. Een uitzondering is metronidazol, daar mag je geen alcohol bij drinken tot twee dagen na de kuur. Doe je het toch, dan loop je het risico op onder meer hartkloppingen, hoofdpijn en een daling van de bloeddruk.

Antidepressiva

Antidepressiva hebben vaak bijwerkingen als slaperigheid en een verminderd concentratie- en reactievermogen. Alcohol versterkt dit effect. Vooral in het verkeer of op het werk kan dit een gevaarlijke combinatie zijn.

Slaapmiddelen en tranquilizers

Ook bij deze medicijnen versterkt alcohol het versuffende effect.

Medicijnen tegen allergie

Hetzelfde geldt voor middelen die antihistaminica bevatten, de werkzame stof tegen allergieën.

vrouw slaapt met hoofd op bureau

Medicijnen tegen schimmelinfecties

Wanneer je alcohol combineert met anti-schimmelmiddelen zoals Ketoconazol, Miconazol of Fluconazol, kan dit bijwerkingen veroorzaken als hartkloppingen, hoofdpijn, daling van de bloeddruk, zweten en misselijkheid.

Cholesterolmedicijnen

Bij het gebruik van satines, een middel tegen een te hoog cholesterolgehalte, verhoogt alcohol de kans op bijwerkingen zoals spierklachten.

Methotrexaat

Methotrexaat is een krachtige ontstekingsremmer, die onder meer wordt voorgeschreven bij reumatoïde artritis, psoriasis en de ziekte van Crohn. Dit geneesmiddel mag je niet combineren met alcohol, omdat dit kan leiden tot ernstige leverschade.

Diabetesmedicijnen

Metformine, een veel gebruikt middel bij type 2 diabetes kan in combinatie met een flinke alcoholinname een aantal vervelende bijwerkingen opleveren, waaronder braken, buikkramp, ernstige vermoeidheid en ademhalingsproblemen.

Zo ben je zeker van je zaak

FAGG logo

De bovenstaande opsomming is allerminst volledig. Wil je zeker weten of je een pintje mag pakken met jouw medicatie, lees dan de bijsluiter. Als alcohol een contra-indicatie is, staat dat op de bijsluiter vermeld. Je kunt ook een kijkje nemen op de site van het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten). Hier kun je de naam van een geneesmiddel invoeren en de e-bijsluiter lezen. En natuurlijk kun je jouw vragen altijd rechtstreeks aan een van onze apothekers stellen in de chat.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer