Welke tandpasta kiezen?

tandpasta kiezen

Sta je soms ook in je plaatselijke supermarkt of apotheek te staren naar de rekken vol met kleurrijke tandpasta-opties, niet wetende welke je moet kiezen? Je bent waarschijnlijk niet de enige. Het is niet altijd evident om te weten welke tandpasta je het beste kunt kiezen, of welke het meest geschikt is voor jouw gebit. Je hoeft niet meer in paniek te raken, wij zijn hier om je te helpen welke tandpasta het beste te kiezen. Elke tandpasta bestaat uit verschillende bestanddelen en daarom is het belangrijk te weten wat het onderscheid is tussen de verschillende types.

welke tandpasta kiezen

Tandpasta’s met fluoride

Fluoride is een mineraal dat het tandglazuur, de beschermende buitenlaag van je tanden, versterkt. Fluoride werkt als een beschermend middel dat gaatjes in de tanden helpt voorkomen. Je tanden poetsen is niet genoeg, je hebt tandpasta met fluoride nodig om jouw mondhygiëne op peil te houden. Fluoride vertraagt het demineralisatieproces en kan het glazuur opnieuw mineraliseren, waardoor kleine hoeveelheden van vroegtijdig verval worden verminderd.

De hoeveelheid fluoride die in tandpasta aanwezig mag zijn, is wettelijk vastgelegd. In een tandpasta voor volwassenen varieert de dosis tussen 1000 en 1500 ppm (parts per million). Voor kleinere kinderen ligt de hoeveelheid lager. De hoeveelheid fluoride wordt in tandpasta voor kleuters bewust beperkt, aangezien jonge kinderen tandpasta vaak inslikken. Aangezien fluoride een nuttige functie heeft, is het dan een goed idee om tandpasta zonder fluoride of een natuurlijke tandpasta te gebruiken?

Natuurlijke tandpasta kiezen

Bepaalde mensen kunnen tandpasta’s met fluoride niet verdragen of kiezen er bewust voor om een natuurlijke tandpasta te gebruiken. In dit geval kan geopteerd worden voor wat men een natuurlijke tandpasta noemt. Natuurlijke tandpasta’s maken geen gebruik van fluoride en kiezen daarentegen vaak voor sodiumcarbonaat. Dit kan echter verschillen van tandpasta tot tandpasta, maar veelgebruikte ingrediënten zijn calcium carbonaat, xylitol, kiezelzuur (silica) en aloë vera.

natuurlijke tandpasta

Specifieke tandpasta kiezen

Tandpasta voor gevoelige tanden

Het hebben van gevoelige tanden betekent dat de tanden pijn doen tijdens het eten of drinken van warme of juist koude voedingsmiddelen. Bij gevoelige tanden komt het tandbeen (dentine) bloot te liggen. Bij gevoelig tandvlees wordt aangeraden om tandpasta voor gevoelige tanden te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Sensodyne of Parodontax. Sensodyne-tandpasta beschermt je gebit en verlicht de pijn bij gevoelige tanden.

sensodyne tandpasta

Tandpasta tegen cariës

Cariës of tandbederf is de meest voorkomende infectieziekte in de wereld en naar schatting lijdt zelfs 95% van de wereldbevolking eraan. In de volksmond wordt dit ook wel “gaatjes” genoemd. Elke keer wanneer je iets eet of drinkt, zetten bacteriën in de tandplak de suikers en koolhydraten in het voedsel om in zuur. Zo ontstaat een zuurstoot die het glazuur kan aantasten, waardoor gaatjes kunnen gaan ontstaan. Als je gaatjes wilt vermijden, kies dan voor een krachtige tandpasta met fluoride zoals van het merk Elmex. Elmex heeft namelijk een anti-cariës syteem ontwikkeld dat de zeer snel werkende en uiterst effectieve werkstof aminfluoride bevat.

Tandpasta tegen tandsteen

Tandsteen is een verharde laag tandplak die bestaat uit een afzetting van mineralen door bacteriën en uit zich meestal als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandpasta’s die tandsteen willen voorkomen zullen vaak pyrofosfaat bevatten. Dit helpt de vorming van tandsteen op tanden te voorkomen. Saline tandpasta gaat de vorming van tandplak tegen en vormt een natuurlijke bescherming tegen tandsteen. Zeezout heeft een drievoudige werking in de mond. Het stimuleert de zelfreinigende werking van het speeksel, neutraliseert het zuurgehalte in de mond en versterkt het tandvlees.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Tips voor tandverzorging‘.

Categories: Voedingssupplementen

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer