Welke contactlenzen zijn geschikt voor jou?

contactlenzen vloeistof

Een contactlens lens is een dun, gebold glaasje dat direct op het oogoppervlak wordt geplaatst. Ze zijn ontworpen om brekingsfouten te corrigeren en de gezondheid van het oog te behouden. Ze drijven op de traanfilmlaag (lipidenlaag) op het oppervlak van het hoornvlies. Deze oculaire prothetische apparaten worden wereldwijd door meer dan 150 miljoen mensen gebruikt.

Lenzen ingedeeld volgens draagduur

Er zijn verschillende types contactlenzen en op basis van je preferenties en de frequentie waarmee je de lenzen wil dragen kan je het geschikte type kiezen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen dag-, week- en maandlenzen. Daglenzen, zoals de naam al doet vermoeden, worden maar één dag gedragen. Je kunt ze op elk moment van de dag inbrengen – zolang ze maar voor het slapengaan worden verwijderd. Het grote voordeel van daglenzen is dat je ze niet hoeft te reinigen en de kans op bacteriën of vuil in je oog is hierdoor erg klein is.

Weeklenzen of maandlenzen zijn zachte contactlenzen die je een week of maand lang kan dragen. Maandlenzen en wekelijkse wegwerplenzen hebben meer onderhoud nodig dan daglenzen en vereisen dagelijkse reiniging en opslag in de juiste contactlenzenvloeistof. Over het algemeen komen deze lenzen goedkoper uit, omdat er minder materiaal nodig is om ze te maken en je minder vaak contactlenzen hoeft te kopen.

contactlenzen in en uit doen

Lenzen ingedeeld volgens type materiaal

Het verschil tussen de types contactlenzen zit ook in het materiaal die wordt gebruikt. De contactlenzen van tegenwoordig bestaan uit vier types: harde lenzen, zachte lenzen, hydrogel lenzen en silicone hydrogel lenzen. Harde lenzen zijn gemaakt van polymethylmethacrylaat (PMMA) en het grootste voordeel is dat ze perfect op jouw maat gemaakt kunnen worden en ze niet gaan vervormen. Zachte lenzen hebben het voordeel dat ze veel meer zuurstof doorlaten en zo comfortabeler en beter voor de gezondheid van je oog zijn.

Moderne silicone hydrogel lenzen hebben een nog een hogere zuurstofoverdraagbaarheid, wat het risico op ooghypoxie 2 vermindert. Daarom worden silicone hydrogel lenzen aangeraden bij langdurig gebruik. Het grootste nadeel van dit type lenzen is echter de lagere bevochtigingsgraad en de neiging om meer afzettingen aan te trekken. Contactlenzen van hydrogel waren lange tijd gebruikelijk maar worden tegenwoordig steeds vaker vervangen door silicone hydrogel lenzen, een meer comfortabele materiaalsoort die door de toevoeging van silicone meer zuurstof doorlaat.

types contactlenzen

Lenzen ingedeeld volgens type afwijking

Het soort lenzen die het meest geschikt voor jou zijn natuurlijk ook afhankelijk van de afwijking die gecorrigeerd moet worden. Hier wordt een onderscheid gemaakt tussen sferische lenzen, torische lenzen en multifocale lenzen. Sferische contactlenzen corrigeren slechts één sterkte, bijziendheid of verziendheid. Een torische lens is een contactlens met een bepaalde vorm, speciaal ontwikkeld voor ogen met een cilinderafwijking, beter bekend als astigmatisme. Bij multifocale lenzen worden vertesterkte als de leessterkte gecombineerd, voor mensen die voor dichtbij en veraf een kijkoplossing nodig hebben.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Droge ogen, wat doe je eraan?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer