Dit kun je doen bij vervellen verbrande huid

vervellen na verbranden zon

Iedereen die weleens verbrand is geweest door de zon kent het gevoel van een rode, pijnlijke huid. Maar wat gebeurt er als de verbrande huid begint te vervellen? Het kan een ongemakkelijk gevoel geven, maar het is ook belangrijk om te weten hoe je ermee om moet gaan om zo verdere schade te voorkomen. In deze blog geven we enkele tips met betrekking tot wat je kunt doen bij vervellen van een verbrande huid en hoe je het kunt voorkomen.

Waarom vervelt een verbrande huid soms?

Wanneer de huid verbrand raakt door de zon, wordt het bovenste laagje van de huid beschadigd. Dit kan er dan gaan voor zorgen dat de huid gaat vervellen, namelijk omdat de beschadigde huidcellen afsterven en worden afgestoten. Het is echter wel belangrijk om te weten dat niet alle verbrande huid gaat vervellen. Dit hangt af van de ernst van de verbranding en de individuele reactie van de huid op de schade.

Het is daarnaast ook belangrijk om op te merken dat er situaties zijn waarin het vervellen van de huid niet te wijten is aan zonnebrand. Dit kan het geval zijn bijvoorbeeld bij het gebruik van bepaalde huidverzorgingsproducten, allergieën of andere medische aandoeningen. Deze gevallen worden in deze blog niet specifiek besproken.

vervellen na verbranden zon

Hoe voorkom je dat je huid gaat vervellen na verbranding?

De beste manier om te voorkomen dat de huid gaat vervellen na een verbranding is – dat kun je misschien wel al vermoeden – om blootstelling aan de zon te mijden. Dit kan op de makkelijkste manier worden bereikt door beschermende kleding te dragen, zoals een hoed en lange mouwen, en door regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken met een hoge SPF-factor.

Als je toch verbrandt bent, is het belangrijk om de huid goed te hydrateren. Dit kan worden bereikt door veel water te drinken en door vochtinbrengende crème of aftersunproducten te gebruiken. Het is belangrijk om de huid niet te gaan schrobben of te krabben, omdat dit verdere schade kan veroorzaken en het herstelproces kan vertragen.

Is het gevaarlijk als je huid gaat vervellen na verbranding?

Het is over het algemeen niet (extra) gevaarlijk als de huid begint te vervellen na verbranding. Het is echter wel belangrijk om op te merken dat als de verbranding ernstig is en gepaard gaat met blaren, er een risico op infectie bestaat. Het is in dit geval belangrijk om medische hulp te zoeken. Als de huid begint te vervellen, kan dit ook een teken zijn dat de huid zich aan het herstellen is. Het is belangrijk om de huid te blijven hydrateren en te beschermen tegen verdere schade door de zon.

aftersun verbrande huid

Hoe behandel je een vervellende huid na verbranding?

Zoals hierboven al aangehaald, als je huid begint te vervellen na verbranding, is het belangrijk om de huid goed te blijven hydrateren. Dit kan worden bereikt door regelmatig vochtinbrengende crème of aftersunproducten te gebruiken, zoals Vichy Aftersun of La Roche Posay Posthelios. Deze producten kunnen helpen om de huid te kalmeren en te hydrateren, waardoor de huid zich beter kan herstellen.

In sommige gevallen kan het nodig zijn om pijnstillers te nemen om de pijn te verminderen, vooral als de verbranding ernstig is. Als de verbranding gepaard gaat met blaren, is het belangrijk om deze niet door te prikken, omdat dit het risico op infectie verhoogt. In dit geval is het ook aan te raden om medische hulp te zoeken.

Flamigel is dé wondhelende gel bij uitstek. Deze is in te zetten bij snij- en schaafwonden, eerstegraads brandwonden en zonnebrand. De gel trekt steeds snel de huid in, verkoelt en kleeft niet.

Deze formule van Vichy Aftersun is een balsem die de verbrande huid gaat hydrateren, kalmeren én herstellen. Dankzij het thermaal bronwater van Vichy dat aan de basis ligt, is dit ook geschikt voor de gevoelige huid.

Deze aftersun van La Roche Posay heeft een gel-textuur die zorgt voor een verkoelend effect op de verbrande huid. Verder zorgen de andere ingrediënten, waaronder thermaal bronwater en karité, voor het opnieuw hydrateren en herstellen van de verbrande huid.

Een goede voorbereiding is het halve werk! Met deze capsules ga je de huid voorbereiden en aansterken vóór de blootstelling aan de zon. Dit is dan ook aan te raden bij personen met zonne-allergie. (! Opgelet: zonnecrème is nog steeds nodig voor de bescherming tegen schadelijke UV-straling!)

Vermijd dat je huid gaat verbranden

Het vermijden van verbranding is belangrijk, niet alleen om te voorkomen dat de huid begint te vervellen, maar ook om meer ernstige gezondheidsproblemen te voorkomen. Langdurige blootstelling aan de zon kan leiden tot zonnebrand, wat het risico op huidkanker kan verhogen. Zelfs als de verbranding niet ernstig lijkt, kan het schadelijk zijn voor de gezondheid op de lange termijn. Het is daarom ontzettend belangrijk om altijd de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen om de huid te beschermen tegen de zon, vooral tijdens de warmere maanden van het jaar.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat is mijn zonnecrème factor?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer