Hoe omgaan met rugpijn

lage rugpijn

Rugpijn is een veelvoorkomend probleem dat veel mensen treft. Het kan variëren van lichte ongemakken tot ernstige pijn die het dagelijks leven belemmert. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met rugpijn om te gaan en pijnverlichting te vinden. In dit artikel zullen we de mogelijke oorzaken van rugpijn bespreken, evenals preventieve maatregelen die je kunt nemen om rugpijn te voorkomen. We zullen ook de verschillende soorten rugpijn en de locaties van pijn in de rug bespreken. Tot slot zullen we enkele nuttige tips delen om de pijn te verlichten en jouw ruggezondheid te verbeteren.

Mogelijke oorzaken van rugpijn

Rugpijn kan veroorzaakt worden door verschillende factoren. Het is essentieel om de mogelijke oorzaken te begrijpen, zodat u beter inzicht krijgt in uw specifieke situatie en een effectieve aanpak kunt volgen om de pijn te verlichten. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van rugpijn:

 • Spier- en ligamentletsel: Overbelasting, verrekking of scheuring van de spieren en ligamenten in de rug kunnen leiden tot acute rugpijn. Dit kan gebeuren als gevolg van plotselinge zware belasting, verkeerde bewegingen, tillen van zware voorwerpen zonder de juiste techniek, of door langdurige repetitieve bewegingen die de rugspieren belasten.
 • Hernia: Een hernia ontstaat wanneer een deel van de tussenwervelschijf uitpuilt en op de omliggende zenuwen drukt. Dit kan hevige pijn veroorzaken, vooral in de onderrug. Een hernia kan het gevolg zijn van degeneratie van de tussenwervelschijven, trauma of overmatige druk op de wervelkolom.
 • Degeneratieve aandoeningen: Degeneratieve aandoeningen, zoals osteoartritis en degeneratieve discopathie, kunnen ook bijdragen aan rugpijn. Deze aandoeningen veroorzaken slijtage en veranderingen in de wervelkolom, waardoor de stabiliteit en flexibiliteit van de rug verminderd worden.
 • Verkeerde houding: Langdurig zitten of staan in een slechte houding kan leiden tot rugpijn. Het kan de natuurlijke krommingen van de wervelkolom verstoren en extra druk uitoefenen op de rugspieren en wervels.
 • Andere medische aandoeningen: Rugpijn kan ook het gevolg zijn van andere medische aandoeningen, zoals osteoporose, scoliose, artritis, nieraandoeningen, infecties of tumoren in de rug.

Preventieve maatregelen

Het voorkomen van rugpijn is altijd beter dan het behandelen ervan. Enkele belangrijke preventieve maatregelen die je kunt nemen, zijn onder andere regelmatig bewegen om de rugspieren te versterken, een goede houding handhaven, zware lasten vermijden en letten op jouw lichaamsgewicht. Het is ook essentieel om ergonomische hulpmiddelen te gebruiken, zoals een goede stoel en een ergonomisch matras, om jouw rug te ondersteunen en spanning te verminderen.

rugpijn behandelen

Soorten rugpijn en pijnlocaties

Rugpijn kan verschillende vormen aannemen en op verschillende plaatsen in de rug voorkomen. Het kan lage rugpijn zijn, die zich bevindt in het gebied onder de ribben en boven de billen, of het kan nekpijn zijn, die zich bevindt in het gebied tussen de schedelbasis en de bovenste wervels van de rug. Andere vormen van rugpijn zijn middenrugpijn, die zich bevindt tussen de nek en de onderrug, en ischiaspijn, die wordt veroorzaakt door irritatie of compressie van de ischiaszenuw en zelfs kan uitstralen naar de billen en benen.

Verlichting van rugpijn

Nu u bekend bent met de mogelijke oorzaken van rugpijn, is het tijd om te kijken naar manieren om de pijn te verlichten. Hoewel het belangrijk is om de onderliggende oorzaak aan te pakken, kunnen de volgende strategieën helpen om de pijn te verminderen en het herstelproces te bevorderen:

 • Rust en activiteit: Hoewel het belangrijk is om rust te nemen wanneer de pijn acuut is, is het ook essentieel om in beweging te blijven. Lichte activiteiten zoals wandelen, zwemmen of fietsen kunnen de bloedcirculatie stimuleren en de spieren versterken, waardoor de pijn geleidelijk kan afnemen. Het is echter belangrijk om overbelasting te vermijden en altijd te luisteren naar je lichaam.
 • Warmte- en koudebehandeling: Het toepassen van warmte- of koudecompressen op het getroffen gebied kan verlichting bieden bij rugpijn. Warmte kan helpen om de spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te bevorderen, terwijl koude de ontsteking kan verminderen en tijdelijke pijnverlichting kan bieden. Je kunt afwisselen tussen warmte- en koudebehandelingen om te kijken welke het beste werkt voor jou.
 • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan je helpen bij het ontwikkelen van een specifiek oefenprogramma om de spieren rondom de rug te versterken en de flexibiliteit te vergroten. Ze kunnen ook technieken zoals massage, stretching en manuele therapie toepassen om de pijn te verminderen en het herstel te bevorderen.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan het gebruik van pijnstillers, zoals niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s), tijdelijke verlichting bieden bij rugpijn. Het is echter belangrijk om deze medicijnen alleen te gebruiken zoals voorgeschreven door een arts en de aanbevolen dosering niet te overschrijden.
 • Ergonomie: Zorg ervoor dat je werkplek ergonomisch is ingericht om overbelasting van de rug te voorkomen. Gebruik een comfortabele stoel met goede ondersteuning voor jouw rug, pas bijvoorbeeld de bureauhoogte aan en neem regelmatig pauzes om te bewegen en je houding te veranderen.
 • Ontspanningstechnieken: Stress kan bijdragen aan rugpijn, dus het beoefenen van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie, yoga of tai chi kan helpen om de spanning in de spieren te verminderen en de algehele pijn te verlichten.

Met zelfwarmende pleisters verlicht je rugpijnen veroorzaakt door overbelastingen, stijfheid of verrekkingen.

Deze bandage verlicht de pijn bij een stijve of geblesseerde rug op basis van drukkussentjes en compressie.

Wie met een ontsteking ter hoogte van de rug kampt, kan deze gel gebruiken omwille van zijn pijnstillende en ontstekingsremmende werking.

Als de pijn te fel is, kan je met paracetamol proberen om de klachten te verlichten.

Hoewel deze strategieën vaak effectief zijn bij het verlichten van rugpijn, is het belangrijk om te onthouden dat iedereen uniek is en dat wat voor de ene persoon werkt, niet noodzakelijkerwijs voor de andere persoon zal werken. Raadpleeg altijd een zorgverlener voordat u nieuwe behandelingen of oefeningen probeert, vooral als u al bestaande gezondheidsproblemen heeft.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? ‘Lees dan ook ons artikel Lage rugpijn Lage rugpijn voorkomen en genezen‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer