Rimpels, je kunt ze niet voorkomen, maar wél minder kans geven

vrouw bestudeert haar gezicht in spiegel

Kun je rimpels voorkomen?

Zoals gezegd, rimpels zijn een normaal gevolg van het verouderingsproces. Dus, nee, voorkomen kun je ze niet. Wel zijn er veel dingen die je kunt doen om rimpelvorming te vertragen. Huidartsen geven ondermeer de volgende adviezen:

Bescherm jezelf tegen de zon

UV straling dringt diep in de huid door en breekt elastische vezels in het bindweefsel af. Blootstelling aan de zon is een van de voornaamste oorzaken van voortijdige rimpelvorming. Daarom raadt elke huidarts je aan om voorzichtig te zijn met zonnen en met het gebruiken van de zonnebank. Gebruik ook altijd een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Meer hierover kun je lezen in Wat is mijn zonnecrème factor?

Eet gezond

Voedsel dat rijk is aan antioxidanten helpt rimpels tegen te gaan. Antioxidanten bestrijden de vrije radicalen, die het verouderingsproces in ons lichaam versnellen. Eet voldoende voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten – vooral groente en fruit – en vermijd suikers is daarvoor het advies. Veel water drinken is ook goed; water is een natuurlijk anti-aging middel voor de huid. Lees ook onze tips in Eet jezelf gezond. 10 voedingstips.

Laat je huid niet uitdrogen

Vermijd agressieve reinigingsproducten en scrubs. Gebruik een gezichtsreiniger die de natuurlijke beschermlaag van je huid intact laat. Als je veel last hebt van een droge huid, maak je gezicht dan liever schoon met water in plaats van een reinigingsproduct. En douche niet te warm, want ook heet water droogt je huid uit.

Stop met roken

Als je rookt, is hiermee stoppen een van de beste dingen die je kunt doen tegen rimpels. Roken vermindert de doorbloeding van de huid en speelt een belangrijke rol bij vroegtijdige veroudering. We realiseren ons dat stoppen voor veel rokers moeilijk kan zijn. Misschien kan een van de 7 manieren die we bespreken in Stoppen met roken: kies de manier die bij je past je hierbij op weg helpen.

Slaap op je rug

Ook de houding waarin je slaapt kan van invloed zijn op het ontstaan van rimpels. Zo ontwikkelen buikslapers sneller fronsrimpels, en kan op je zij slapen op den duur rimpels in de wang en kin veroorzaken.

Anti-rimpelcrèmes

Rimpels horen bij het ouder worden. Ze geven een gezicht karakter, hoor je wel eens. Maar daarom zijn we er nog niet blij mee. We geven jaarlijks vele miljarden uit aan aan producten en behandelingen die rimpels moeten voorkomen of minder zichtbaar maken. We laten ingrepen als botox injecties, laser peeling en facelifts hier buiten beschouwing en kijken naar verzorgende producten. De meeste anti-rimpelcrèmes bevatten minimaal één of meerdere actieve bestanddelen, zoals een ultraviolette filter, een antioxidant of een vochtinbrengende basis. Welke anti-rimpel crèmes voor jou het meest geschikt zijn, hangt af van een aantal zaken, ondermeer je leeftijd.

De eerste rimpeltjes

meisje smeert creme op haar gezicht

Tot halverwege de twintig heeft je huid weinig behoefte aan verzorging. Acne is dan meestal een groter probleem dan rimpels. Maar vanaf je 25e ondergaat je huid een verandering. Collageen en elastine nemen af en je krijgt fijne lijntjes en (lach)rimpeltjes. Dit is het moment om een huidverzorgingsproduct gaan gebruiken. Een ‘zware’ anti-rimpelcrème, die de huid helpt herstellen en weefsel opbouwt, heb je nog niet nodig. Kies liever een anti-rimpelcrème die gericht is op het voorkomen van huidveroudering en het verzorgen van de huid zoals Vichy Slow Age.

Vanaf je dertigste

glimlachende jonge vrouw

Je huid is wat slapper geworden en de fijne lijntjes en rimpeltjes springen meer in het oog. Rond deze leeftijd kun je overstappen op een anti-rimpelcrème die de zichtbare tekenen van huidveroudering bestrijdt. Deze crèmes helpen zowel om rimpels te verminderen als om verdere huidveroudering tegen te gaan. Liftactiv is een voorbeeld van een anti-aging lijn voor deze leeftijdscategorie.

Na de overgang

vrouw van middelbare leeftijd kijkt in spiegel

Tijdens de overgang ondergaat je lichaam een ingrijpende verandering. Doordat de hoeveelheid oestrogeen afneemt, maak je minder collageen aan. De huid wordt dunner en vaak ook droger. Hangende wangen en diepe rimpels kunnen het gevolg zijn. Je huid heeft nu behoefte aan rijke en voedende crèmes die de gedehydrateerde huid verzorgen en de effecten van de menopauze tegengaan.

Categories: Fit en gezond, Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer