COPD symptomen en behandeling

hoestende man

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een longziekte waarbij je longen zijn beschadigd. Als je lijdt aan COPD, heb je minder zuurstof en is ademen moeilijker. COPD is een chronische aandoening en een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

COPD symptomen

COPD oorzaak

Chronische obstructieve longziekte (COPD) treedt op wanneer de longen en luchtwegen beschadigd en ontstoken raken. Roken is in de meeste gevallen de oorzaak van COPD, maar je kunt COPD ook krijgen door een erfelijke ziekte of een moeilijk te behandelen astma. De kans op het ontwikkelen van COPD neemt toe naarmate je meer rookt en hoe langer je hebt gerookt. Sommige gevallen van COPD worden veroorzaakt door langdurige blootstelling aan schadelijke dampen of stof.

Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD en is volgens de Britse NHS verantwoordelijk voor ongeveer 9 op de 10 gevallen. De schadelijke chemicaliën in rook kunnen namelijk het slijmvlies van de longen en luchtwegen beschadigen. Stoppen met roken kan helpen voorkomen dat COPD erger wordt. Sommige onderzoeken suggereren ook dat blootstelling aan sigarettenrook van andere mensen – passief roken – het risico op COPD kan verhogen.

man met COPD

COPD symptomen

Symptomen van COPD zijn onder meer:

 • Frequent hoesten of piepende geluiden bij ademen
 • Overmatig slijm of sputum bij het hoesten
 • Kortademigheid
 • Moeite om diep adem te halen
 • Weinig energie
 • Beklemming op je borst
 • Een hoest die niet weggaat

COPD voorkomen

Om COPD te voorkomen, is niet roken of passief mee te roken het belangrijkste wat je kunt doen. Als je bent gestopt met roken maar vroeger wel rookte, heb je wel nog steeds een verhoogd risico op COPD. COPD valt niet te genezen maar je levensstijl heeft wel een invloed op het verloop van de ziekte. Stoppen met roken is daarom heel belangrijk.

COPD behandeling

Chronische obstructieve longziekte (COPD) is een chronische, progressieve longaandoening en helaas op dit moment nog niet te genezen. Toch zijn er verschillende behandelingen mogelijk die de ziekte beheersbaar kunnen houden en de kwaliteit van jouw leven significant kunnen verbeteren. De volgende medicijnen kunnen worden gebruikt om de symptomen te verminderen. Luchtwegbeschermers om te inhaleren. Luchtwegverwijders in tabletvorm en slijmverdunners. Raadpleeg natuurlijk altijd steeds een arts bij het waarnemen van symptomen die kunnen wijzen op COPD.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Symptomen en behandeling longontsteking‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer