Wat doen bij griep bij kinderen?

vrouw met griep

De griep kan iedereen treffen, maar voor sommige mensen is er een hoger risico op ernstige ziekten en complicaties. Griep bij kinderen is heel normaal en als je kind griep heeft, kan hij of zij zich flink ziek voelen. Hoe herken je echter de symptomen?

Hoe griep behandelen?

Griep wordt veroorzaakt door het griepvirus of influenzavirus. Het is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Griep komt in België elk jaar voor, meestal in de wintermaanden. Dit wordt daarom ook de seizoensgriep genoemd. Griep gaat volgens het RIVM in Nederland meestal vanzelf weer over. Je kunt neusdruppels en hoestdrank gebruiken om minder last te hebben van de klachten. Er zijn ook medicijnen die de koorts en pijn minder kunnen maken, bijvoorbeeld paracetamol.

Wat zijn de symptomen van griep bij kinderen?

De symptomen van griep zijn grotendeels hetzelfde voor volwassenen en kinderen, en omvatten:

 • Koorts, die kan oplopen van 39,4 ° C tot 40,5 ° C
 • Pijn in het lichaam, die ernstig kan zijn.
 • Hoofdpijn
 • Keelpijn
 • Hoest die erger kan worden
 • Vermoeidheid
 • Loopneus of verstopte neus.

vrouw met griep

Verschil griep en verkoudheid

Hoewel een verkoudheid erg vervelend kan zijn, voel je je door de griep nog een stuk slechter. Griep wordt veroorzaakt door een gevaarlijker virus. Griep wordt namelijk veroorzaakt door het influenzavirus en een verkoudheid door verschillende virussen, maar meestal door het rhinovirus. Het influenzavirus is een stuk agressiever, waardoor de griep meer klachten geeft en deze ook langer zullen aanhouden.

Naar de dokter bij griep jong kind?

Griep duurt meestal maar 3 tot 5 dagen en dat geldt ook voor jonge kinderen. Moet je echter altijd langs de huisarts als je kind griep heeft? Niet noodzakelijk. Als je kind jonger is dan 2 jaar, dan kun je beter meteen naar de huisarts gaan, bij oudere kinderen is dit afhankelijk van de symptomen. Wanneer je kind ouder dan 2 de volgende symptomen heeft kun je het best een huisarts raadplegen: Langer dan 3 dagen koorts, het kind zich suf en vermoeid voelt, kortademig is en problemen heeft met ademen.

Griepvaccin voor kinderen

Mensen die meer kans hebben op complicaties bij griep, zoals mensen met een hart- of longziekte, suikerziekte, nierpatiënten en mensen boven de 65 jaar, worden aangeraden zich jaarlijks te laten vaccineren met het griepvaccin. Het griepvaccin aan een kind geven is een manier om ze te beschermen en om de verspreiding van het virus te voorkomen maar is niet nodig bij alle kinderen.

vaccin tegen griep

Als jouw kind behoort tot de doelgroep van de griepprik, krijg je normaal gezien een uitnodiging van de huisarts om jouw kind te laten vaccineren. In België wordt de griepvaccinatie enkel ten zeerste aanbevolen voor kinderen vanaf de leeftijd van 6 maanden met een chronische aandoening: een hartziekte, een longziekte zoals ernstig astma, een lever- of nierziekte, diabetes, een chronische spierziekte, verminderde weerstand door andere ziekten of door een medische behandeling.

Wil je nog meer te weten komen over dit thema? Lees dan ook ons artikel “Griep: Hoe voorkom je het en wat kan je er aan doen“.

Categories: Wintertips

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer