Alles wat je moet weten over keratosis pilaris

keratosis pilaris behandelen

Wat is keratosis pilaris?

Keratosis pilaris is een veelvoorkomende, autosomaal dominante, genetische aandoening van de haarzakjes van de huid, die wordt gekenmerkt door het verschijnen van mogelijk jeukende, kleine, kippenvelachtige bultjes, met verschillende gradaties van roodheid of ontsteking. Maar liefst 40 procent van de Belgen heeft keratosis pilaris of wat ook soms wel ‘strawberry skin’ genoemd wordt.

Keratosis pilaris oorzaak

Keratosis pilaris oorzaak

Keratosis pilaris ontwikkelt zich wanneer keratine een schilferige plug vormt die de opening van de haarzakjes blokkeert. Meestal vormen zich pluggen in veel haarzakjes, waardoor er plekken op de ruwe, hobbelige huid ontstaan. Keratosis pilaris wordt veroorzaakt door de ophoping van keratine – een hard eiwit dat de huid beschermt tegen schadelijke stoffen en infecties. De precieze oorzaak is onbekend en het is niet duidelijk waarom bepaalde mensen te kampen hebben met deze aandoening. Wel wordt de afwijking vaak gezien bij mensen met een atopie, mensen met aanleg om allergisch te reageren.

Keratosis pilaris behandeling

Er is geen remedie bekend voor keratosis pilaris en de aandoening verdwijnt meestal vanzelf met de leeftijd. Er zijn wel enkele behandelingen die je kunt proberen om het uitzicht ervan te verlichten, maar keratosis pilaris is in de meeste gevallen therapieresistent. Patiënten die veel last hebben van een ruwe huid als gevolg van keratosis pilaris kunnen op recept een crème krijgen die de hoornlaag oplost. De kleine verstoppingen kan je bijvoorbeeld voorkomen door regelmatig een exfoliant te gebruiken.

Keratosis pilaris crème

Keratosis pilaris crème

Hoewel er dus geen directe behandelingen bestaan voor keratosis pilaris, kunnen sommige verzorgende producten zoals crèmes tegen een droge of ruwe huid helpen. Denk bijvoorbeeld aan crèmes met ingrediënten als melkzuur, salicylzuur of glycolzuur en aan crèmes zoals Neostrata Lotion Plus. De uiterst zuivere formule van deze vloeibare emulsie op basis van glycolzuur verwijdert dode huidcellen, verzacht een droge huid en verbetert de textuur en het aspect van de huid. De crème is daarom ideaal als cosmetische verzorging bij keratosis pilaris en eeltplekken.

Ook La Roche Posay Lipikar kan helpen bij het behandelen van de ruwe plekken als gevolg van keratosis pilaris. Lipikar Urea 5+ is een ultrasmeltende, gladmakende en verzachtende bodylotion om zowel schilfers als een irriterend gevoel bij gevoelige huid van kinderen, volwassenen en ouderen te verminderen, voor een huid met met neiging tot keratosis pilaris en een huid met neiging tot psoriasis. Deze bodylotion verzacht een irriterend gevoel, veroorzaakt door droge huid, en is een zeer efficiënte formule dankzij de combinatie van 5% ureum en een exfoliërende factor, met optimale tolerantie voor de gevoelige huid.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat doen bij droge huid in het gezicht?‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer