Wat te doen als je moeite hebt met het slikken van medicijnen?

handen met medicijnen en glas water

Waarom is medicijnen slikken soms moeilijk?

Als je een probleem hebt met het doorslikken van tabletten of capsules kunnen daar verschillende oorzaken voor zijn.

Droge mond

Wanneer er te weinig speeksel wordt aangemaakt, kan het slikken erg lastig zijn. Vooaral droog voedsel krijg je dan moeilijk door je keel. Een droge mond kan het gevolg zijn van uitdroging, maar ook een bijwerking van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva. Bestraling of de auto-immuunziekte Sjögren zijn andere oorzaken. Heb je veel last van een droge mond, dan kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Dysfagie

 meisje houdt hand voor de mond als moeder haar een medicijn wil geven

Regelmatig verslikken, pijn bij het slikken, of speeksel en eten of drinken dat uit de mond loopt, zijn symptomen die kunnen duiden op dysfagie. Dit is de medische term voor ernstige slikproblemen. Ze kunnen ontstaan door een probleem met de overgang van de mond- of keelholte naar de slokdarm, of met het passeren van de slokdarm. Heb je dit soort ernstige problemen met slikken – niet alleen van medicijnen, maar ook bij eten en drinken – dan is een bezoek aan de huisarts beslist aan te raden.

5 tips als je moeite hebt met het innemen van medicijnen

  • Vraag de apotheker om advies

De apotheker is de specialist al het om medicijnen gaat. Voor al jouw vragen over geneesmiddelen is de apotheker dan ook het eerste aanspreekpunt. Hij kan je adviseren welke methoden geschikt of minder geschikt zijn voor jouw medicijnen. En hij kan je vertellen of deze medicijnen ook in een andere vorm verkrijgbaar zijn, bijvoorbeeld als drank, oplostablet of zetpil. Je kan hiervoor met je apotheker overleggen via chat.

  • Slik met je hoofd voorover gebogen

Een tablet of capsule doorslikken gaat makkelijker wanneer je het hoofd voorover buigt. Dat doe je als volgt: neem het medicijn in met een slok water, buig dan je hoofd en slik het medicijn door. Daarna drink je nog wat water. De reden dat dit soepeler gaat, is dat je zo geen lucht mee slikt.

  • Neem je medicijnen in met voedsel dat makkelijk naar binnen glijdt

Als innemen met water een probleem is, kun je het proberen met een lepel yoghurt, vla, appelmoes of jam. Met een dikkere vloeistof glijdt het medicijn makkelijker naar binnen. Er is ook een speciale sliksiroop verkrijgbaar. Informeer wel eerst bij je apotheker of je jouw medicijnen op deze manier mag innemen.

  • Maak capsules open

geopende medicijncapsule

Een capsule kun je openmaken om de inhoud makkelijker door je keel te krijgen. Maar in sommige gevallen kan dit de werking van het medicijn verminderen of leiden tot bijwerkingen. Vraag je apotheker of dit mag met jouw medicijn.

  • Halveer tabletten

Tabletten kun je halveren, in kwarten snijden of tot poeder vermalen om ze makkelijker in te nemen. Ook hier geldt: vraag je apotheker om advies om bijwerkingen of een minder goede werking te voorkomen.

Vragen? Stel ze nu

medisch professional achter computer

Zoals je ziet, zijn er verschillende dingen die je kunt proberen wanneer je moeite hebt met het slikken van medicijnen. Maar sommige zijn niet voor alle medicijnen geschikt. Aarzel dus niet om een apotheker om raad te vragen, bijvoorbeeld via onze chat.

 

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer