Darmwormen bij mensen: behandeling en preventie

darmwormen bij mensen behandelen

Darmwormen, ook bekend als intestinale parasieten, zijn een veelvoorkomend probleem dat mensen van alle leeftijden kan treffen. Deze parasieten kunnen zich in het maag-darmkanaal nestelen en kunnen leiden tot vervelende symptomen en gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende effectieve behandelingsmethoden en preventieve maatregelen om darmwormen bij mensen te behandelen en te voorkomen. In dit artikel bespreken we de soorten darmwormen en symptomen, maar natuurlijk ook hoe je deze kunt behandelen.

Soorten darmwormen en symptomen

Voordat we ingaan op behandelingsopties, is het belangrijk om te weten dat er verschillende soorten darmwormen zijn, waaronder spoelwormen, lintwormen, haakwormen en aarsmaden. De symptomen van een darmworminfectie kunnen variëren, maar veelvoorkomende tekenen zijn buikpijn, gewichtsverlies, vermoeidheid, diarree, jeuk rond de anus, misselijkheid en braken.

lintworm behandelen

Behandelingsmethoden

 • Medicatie: er zijn verschillende medicijnen beschikbaar om darmwormen te behandelen. Deze medicijnen zijn meestal verkrijgbaar op recept en werken door de wormen te doden of ze uit het lichaam te verwijderen. Het is belangrijk om de medicatie zoals voorgeschreven in te nemen en de volledige kuur af te maken, zelfs als de symptomen verbeteren.
 • Hygiëne: goede persoonlijke hygiëne is essentieel om darmwormen te voorkomen en behandelen. Regelmatig en grondig handen wassen, vooral voor het eten en na gebruik van het toilet, kan helpen om de verspreiding van darmwormen te voorkomen.
 • Dieet en voeding: het aanpassen van je dieet kan ook helpen bij de behandeling van darmwormen. Verminder je suikerinname en het verhoog je inname van vezelrijk voedsel. Dit kan helpen om een ongunstige omgeving voor wormen te creëren.
 • Kruiden en natuurlijke therapieën: sommige kruiden en natuurlijke geneesmiddelen worden traditioneel gebruikt om darmwormen te behandelen. Knoflook, pompoenpitten en kokosolie worden soms genoemd als natuurlijke behandelingsopties. Raadpleeg echter altijd een medisch specialist voordat je dergelijke therapieën probeert.

Deze behandeling is de go-to om darmwormen bij volwassenen te behandelen.

voor kinderen wordt de behandeling gewoonlijk in siroopvorm toegediend.

Yomesan wordt aangeraden om lintwormen te behandelen.

Een grondige reiniging van de leefomgeving is ook een belangrijke tip om verdere verspreiding te vermijden.

Preventieve maatregelen

 • Goede hygiëne kan helpen om de verspreiding van darmwormen te voorkomen. Zoals:
  • regelmatig handen wassen
  • schoonmaken van toiletten en sanitaire voorzieningen,
  • regelmatig wassen van beddengoed en kleding
 • Koken en wassen: zorg ervoor dat voedsel grondig wordt gekookt, vooral vlees. Was groenten en fruit grondig voordat je ze eet.
 • Hygiëne bij huisdieren: als je huisdieren hebt, zorg er dan voor dat ze regelmatig worden ontwormd en dat je altijd goede hygiënepraktijken volgt bij het omgaan met huisdieren.
 • Veilig water: drink altijd schoon en veilig water om het risico op darminfecties te minimaliseren.
 • Voorzichtigheid bij het reizen: als je naar gebieden reist waar darmworminfecties vaker voorkomen, let dan extra op hygiëne en vermijd mogelijk vervuild voedsel en water.

In het geval van vermoedelijke darmworminfecties is het raadzaam om een medisch specialist te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling. Een arts kan je adviseren over de meest geschikte behandeling en preventieve maatregelen op basis van jouw individuele situatie.

Onthoud natuurlijk ook dat preventie altijd de beste benadering is als het gaat om darmworminfecties. Door goede hygiënepraktijken te volgen en bewuste keuzes te maken in je dieet en levensstijl, kun je het risico op darmwormen aanzienlijk verminderen en een gezonde spijsvertering behouden.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Wat is een gezonde darmflora?‘.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer