Generische medicijnen, vraag & antwoord

Over generische – ook wel generieke – geneesmiddelen is veel te doen. Zorgverzekeraars vergoeden vaak alleen het goedkoopste medicijn en de vraag of dit even werkzaam is als een bekend merk houdt veel mensen bezig. De apothekers van Pharmazone geven antwoord op veelgestelde vragen over generische geneesmiddelen.

Wat zijn generische medicijnen?

Generische medicijnen zijn goedkopere versies van originele medicijnen. Het kost veel geld om een medicijn te ontwikkelen en te testen, daarom nemen farmaceutische bedrijven patent op hun nieuwe producten. Zo kunnen ze deze zonder concurrentie op de markt brengen en hun investering terugverdienen. Wanneer het patent na 20 jaar vervalt, mogen andere fabrikanten het geneesmiddel kopiëren. Omdat dit veel minder kost dan het originele ontwikkelproces zijn deze alternatieven vaak aanmerkelijk goedkoper.

Voor welke medicijnen bestaan generische alternatieven?

Goedkopere alternatieven zijn er alleen voor medicijnen die al minstens 20 jaar op de markt zijn en waarvan het patent is verlopen. Zowel van medicijnen op doktersvoorschrift als van geneesmiddelen die vrij te koop zijn in de apotheek bestaan goedkopere generische versies.

Zijn generische medicijnen even betrouwbaar en effectief als het origineel?

De term ‘generisch geneesmiddel’ is in België wettelijk vastgelegd. Een generisch geneesmiddel moet hetzelfde actieve bestanddeel en dezelfde sterkte per eenheid bevatten als het originele product. Ook de manier van toedienen moet hetzelfde zijn, evenals de hoeveelheid werkzame stof die door het lichaam wordt opgenomen en de snelheid waarmee dit gebeurt. Dankzij deze voorschriften en de strenge controle hierop, kun je er zeker van zijn dat een generisch geneesmiddel dat je in een Belgische apotheek koopt even goed werkt als het originele merk. Die garantie heb je niet wanneer je online bestelt bij een buitenlandse aanbieder, die niet wordt gecontroleerd door het ffag (federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten). Lees hier hoe je nepmedicijnen kunt vermijden.

Waarin verschillen generische medicijnen van het origineel?


Behalve in naam en in prijs, kan een generisch geneesmiddel in een aantal details verschillen van het originele merk. Het kan een andere vorm hebben – capsules in plaats van tabletten bijvoorbeeld – een andere kleur, andere vulstoffen of een ander soort verpakking. Maar deze verschillen doen niets af aan de kwaliteit. Aan generische geneesmiddelen worden dezelfde hoge eisen opgelegd als aan de originele medicijnen. .

Hoeveel kun je besparen met generische geneesmiddelen?

Een generisch medicijn moet minstens 50 procent goedkoper zijn dan het origineel om het fiat van de federale overheidsdienst Volksgezondheid te krijgen en te mogen worden verkocht. Een bijkomend effect van goedkopere kopieën is dat de oorspronkelijke merken na afloop van het patent hun prijzen vaak zullen verlagen om concurrerend te blijven.

Hoe kies je het beste generische alternatief?

Soms heb je niets te kiezen, bijvoorbeeld als de arts een bepaald merk voorschrijft. Wanneer op je doktersrecept geen merk, maar de werkzame stof staat vermeld, zal de apotheker je gewoonlijk een van de goedkoopste varianten geven. Voor bepaalde medicijnen – zoals antibiotica – is hij hier zelfs toe verplicht. Bij vrij verkrijgbare medicijnen gelden deze restricties niet en kun je zelf je keus bepalen. Pharmazone helpt door bij de geneesmiddelen in zijn online apotheek steeds generische alternatieven voor te stellen met uitgebreide beschrijvingen. En met vragen of bij twijfel kun je altijd rechtstreeks chatten met een van onze apothekers.

Categories: Alternatieve geneeskunde

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer