Wat doet een ergotherapeut?

ergotherapie

Sinds 2010 wordt op 27 oktober de Dag Wereld Ergotherapie of in het Engels World Occupational Therapy Day georganiseerd door de World Federation of Occupational Therapists (WFOT). In heel de wereld is dit de dag waarop ergotherapie en ergotherapeuten centraal staan en worden gepromoot. Het thema van Wereld Ergotherapiedag 2021 is: Belong. Be You. Het thema promoot de kracht van diversiteit en inclusie waarbij we samen aan een veerkrachtige samenleving bouwen. Daarom willen we het vandaag hebben over ergotherapie.

ergotherapie

Wat is ergotherapie?

Volgens het FYGO is ergotherapie is een paramedische discipline die zich richt op het weer mogelijk maken van dagelijkse handelingen bij mensen die door ziekte of beperking een lichamelijke of psychische beperking hebben opgedaan. De ergotherapeut adviseert en traint de cliënt zodat hij of zij de dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf uit kan voeren. Volgens ergotherapie Nederland kan de behandeling bestaan uit:

  • oefenen
  • leren op een andere manier een activiteit uit te voeren
  • het inzetten van een hulpmiddel
  • het aanpassen van een activiteit of de omgeving
  • geven van voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden

Wat doet de ergotherapeut?

Ergotherapeuten doen heel wat verschillende behandelingen specifiek gericht op de noden van de cliënt. Het ontwikkelen een gedetailleerd behandelplan voor patiënten is belangrijk, waarbij specifieke doelen en de soorten activiteiten worden geïdentificeerd die zullen worden gebruikt om de patiënt te helpen naar die doelen toe te werken.

Oefeningen demonstreren, bijvoorbeeld het strekken van de gewrichten voor verlichting van artritis, die kunnen helpen bij het verlichten van pijn bij mensen met chronische aandoeningen, is cruciaal. Aangezien de persoon ook richtlijnen moet krijgen om ook thuis individueel de aanbevelingen te kunnen opvolgen.

Ergotherapeut helpt de patiënt om te lopen

Daarnaast kan ook het huis of de werkplek van een patiënt worden geïdentificeerd en op basis van de gezondheidsbehoeften van de patiënt mogelijke verbeteringen, zoals het labelen van keukenkasten voor een oudere persoon met een slecht geheugen, worden aangebracht. Een ergotherapeut beveelt ook speciale apparatuur aan, zoals rolstoelen en eethulpmiddelen, en instrueert patiënten hoe ze die apparatuur moeten gebruiken.

Verschil tussen fysiotherapie en ergotherapie?

Een fysiotherapeut zal zich richten op het behandelen van de blessure van een cliënt en werken aan het verbeteren van zijn/haar vermogen om bewegingen van het menselijk lichaam uit te voeren. Daarentegen zal een ergotherapeut de benadeelde helpen bij het verbeteren van het vermogen om zelfstandig activiteiten van het dagelijks leven uit te voeren na een periode van lichamelijke beperking.

Hulpmiddelen ergotherapeuten

Een ergotherapeut richt zich ook op het adviseren van de juiste hulpmiddelen die nodig kunnen zijn bij het bereiken van de persoonlijke doelstellingen van de persoon die hulp nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een rolstoel, maar ook aangepast bestek of een wandbeugel of gewoon steunkousen.

vrouw met steunkousen

Wil je nog meer te weten over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel “Artrose symptomen en behandeling“.

Categories: Fit en gezond

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer