10 tips tegen droge lippen

Zo zien gesprongen lippen eruit

Droogheid, kloofjes en velletjes

Behalve een droog gevoel zijn er nog andere problemen die bij je lippen kunnen ontstaan. Deze kunnen vervelend en soms zelfs pijnlijk zijn. Denk aan:

 • Roodheid rond de lippen
 • Barstjes en kloofjes in en rond de lippen
 • Losse velletjes
 • Jeuk
 • Trekkerig of branderig gevoel
 • Pijn bij het eten van pittige gerechten

10 tips tegen droge lippen

 • Niet aan je lippen likken

Als je lippen droog aanvoelen, heb je snel de neiging om met je tong over je lippen te gaan. Dat is iets wat je juist niet moet doen. De zuren in het speeksel, die helpen bij de spijsvertering, irriteren de dunne huid van de lippen en maken het alleen maar erger.

 1. Gebruik een goede lippenbalsem
 2. moeder brengt lippenbalsem aan bij dochtertje

  Een goede lippenbalsem , die geen schadelijke stoffen bevat, hydrateert de lippen en helpt de natuurlijke beschermlaag herstellen.

 3. Drink voldoende water
 4. Veel water drinken is goed voor de huid. Ook de dunne, kwetsbare huid van de lippen heeft hier profijt van.

 5. Haal een luchtbevochtiger in huis
 6. Een hogere luchtvochtigheid zorgt voor gehydrateerde lippen. Vooral wanneer de centrale verwarming de hele dag flink wordt opgestookt, wordt de lucht in huis gauw te droog. Met een luchtbevochtiger kun je dat oplossen.

 7. Draag je sjaal over je mond
 8. Als je naar buiten gaat, trek dan je sjaal wat hoger op, zodat hij ook je mond bedekt. Vooral wanneer het waait, is dit een nuttige bescherming.

 9. Trek niet aan velletjes
 10. Bij heel droge lippen kunnen er losse velletjes ontstaan. Blijf er van af! Velletjes lostrekken kan leiden tot wondjes en bacteriën krijgen zo ook een kans.

 11. Gebruik tandpasta zonder syntetische smaakstoffen
 12. De smaakstoffen die aan sommige tandpasta’s worden toegevoegd kunnen een allergische reactie veroorzaken, waardoor je lippen eerder uitdrogen en schraal worden.

 13. Bescherm je lippen tegen de zon
 14. LRP ANTHELIOS LIPSTICK IP50+ XL

  Niet alleen wind droogt de lippen uit, ook zonnestraling werkt hieraan mee. Een lippenbalsem met SPF beschermt de kwetsbare huid van de lippen tegen UVA- en UVB-straling.

 15. Pas je eten aan
 16. Probeer een tijdje geen pittig, zuur of zout voedsel te eten. Hoe minder je lippen worden blootgesteld aan irriterende stoffen, hoe sneller ze herstellen.

 17. Gebruik geen matte lippenstift
 18. Lippenstiften met een mat glanzend effect bevatten vaak stoffen die je lippen uitdrogen. Gebruik dus liever een ander soort lippenstift.

  Tot slot: vooral op wintersport krijg je snel last van droge lippen. Een goede lippenbalsem is één van de dingen die niet mogen ontbreken in je reisapotheek voor de wintersport.

Categories: Lichaamsverzorging, Wintertips

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer