Bloedarmoede: wat zijn de symptomen en wat kun je eraan doen?

jonge vrouw in vermoeide pose

Wat is bloedarmoede?

Bloedarmoede, of anemie, wil zeggen dat je bloed te weinig rode bloedcellen heeft of dat de rode bloedcellen niet goed werken. Ze bevatten dan te weinig hemoglobine, het eiwit dat zuurstof van je longen naar alle cellen in je lichaam brengt. De klachten die optreden bij bloedarmoede zijn het gevolg van dit zuurstofgebrek.

Symptomen van bloedarmoede

Algemene zwakte en langdurige vermoeidheid zijn symptomen die op bloedarmoede kunnen wijzen. Je raakt bij de geringste inspanning al buiten adem. Andere mogelijke klachten zijn hoofdpijn, duizeligheid en flauwvallen. Ook kun je last krijgen van hartkloppingen, zweten en oorsuizen. In ernstige gevallen worden de huid en de lippen bleek. Al deze symptomen kunnen ook op andere gezondheidsproblemen wijzen, dus het is zeker aan te raden om met dit soort klachten naar de huisarts te gaan.

Wat kunnen de oorzaken van bloedarmoede zijn?

In de meeste gevallen wordt bloedarmoede veroorzaakt door een ijzertekort. Daarom wordt bloedarmoede ook wel ‘ijzergebrek’ genoemd. Een ijzertekort kan ontstaan door ernstig bloedverlies, bijvoorbeeld bij een verwonding, operatie of zware menstruatie. Een op de vijf vrouwen ervaart dit laatste aan den lijve. Het kan ook komen door een voedingspatroon dat te weinig ijzer bevat, of wanneer je lichaam geen ijzer op kan nemen uit het voedsel. Andere mogelijke oorzaken zijn een tekort aan vitamine B12 of vitamine B11 (foliumzuur) of het vroegtijdig afbreken van rode bloedcellen (hemolytische bloedarmoede). In zeldzame gevallen kan bloedarmoede het gevolg zijn van een erfelijke aandoening.

De medische wetenschap maakt onderscheid tussen primaire en secundaire bloedarmoede. In het eerste geval is er geen onderliggend gezondheidsprobleem. Secundaire bloedarmoede is wél een symptoom van een andere aandoening. Het kan bijvoorbeeld gaan om een chronische infectie of een chronische ontstekingsziekte.

Wat kun je zelf doen bij bloedarmoede?

Omdat ijzertekort of vitaminetekort de meest voorkomende oorzaken van bloedarmoede zijn, kun je het probleem vaak oplossen door je voeding aan te passen. De belangrijkste bronnen van ijzer zijn:

  • vlees, vis en gevogelte,
  • groenten als broccoli, courgette, bloemkool, pompoen en tomaat
  • fruit (vooral citrusvruchten),
  • peulvruchten en vollegraanproducten

Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijk voedsel, zoals vlees, vis, eieren, melk en yoghurt

Leveranciers van foliumzuur zijn onder meer asperges, spinazie, volkorenproducten, peulvruchten en lever.

Tip: combineer ijzerhoudende voedingsmiddelen met een product dat rijk is aan vitamine C, bijvoorbeeld een glas sinaasappelsap. Dan neemt je darm ijzer beter op.

Medicijnen tegen bloedarmoede

Bij bepaalde vormen van bloedarmoede zal de dokter medicijnen voorschrijven om de onderliggende oorzaken te bestrijden. Wanneer de oorzaak een tekort aan ijzer of vitamines is, kun je er zelf veel aan doen door vitamine- en mineralensupplementen in te nemen. Deze voedingsstoffen krijg je normaal in voldoende mate binnen uit het voedsel, maar soms kan het tijdelijk nodig zijn om je lichaam van wat extra’s te voorzien.

IJzer

Er is een ruime keus aan ijzerhoudende voedingssupplementen, vaak gecombineerd met andere werkzame stoffen. Bij dagelijks gebruik duurt het anderhalve maand of langer totdat het ijzertekort is aangevuld.

Vitamine B12

Omdat vitamine B12 uitsluitend voorkomt in dierlijke producten, is het vooral voor veganisten aan te raden om hun voeding aan te vullen met een dagelijks supplement.

Foliumzuur

zwangere vrouw achter tafel met fruit

Foliumzuur is onder meer nodig voor de aanmaak van rode bloedlichamen. Deze vitamine wordt normaliter voorgeschreven bij zwangerschap om een goede ontwikkeling van het ongeboren kind te bevorderen. Foliumzuur wordt vaak met andere werkzame stoffen gecombineerd in vitamine- en mineralencomplexen.

Vitamine C

Een vitamine C supplement wordt vaak voorgeschreven bij methemoglobinemie, een vorm van bloedarmoede waarbij de rode bloedlichaampjes te weinig zuurstof afgeven. Daarnaast bevordert vitamine C de opname van ijzer in het lichaam en is het belangrijk voor een goede weerstand.

Advies van de Pharmazone apothekers

vrouwelijke apotheker praat met ouder echtpaar

Herken je de symptomen? Dan heb je misschien bloedarmoede, maar er kunnen ook andere gezondheidsproblemen spelen. Ga in ieder geval naar je huisarts, die kan je uitsluitsel geven door middel van een bloedonderzoek. Wanneer het gaat om primaire bloedarmoede – dus zonder dat er andere aandoeningen aan ten grondslag liggen – kun je er zelf veel aan doen door gezond en gevarieerd te eten. Een tekort aan bepaalde onmisbare voedingsstoffen kan het nodig maken om (tijdelijk) een voedingssupplement in te nemen. Wil je weten welk product in jouw geval het beste is, vraag het aan onze apothekers in de chat.

Categories: Fit en gezond, Voedingssupplementen

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer