Pijn: welke pijnstiller voor welke soort pijn

Wat is pijn?

Het is niet gemakkelijk om een sluitende definitie te geven voor pijn. Pijn is per definitie subjectief en wordt door iedereen anders ervaren. Pijn is vaak een signaalfunctie van je lichaam, om je te laten weten dat er ergens iets mis is.

Pijnstillers

Er bestaan verschillende soorten pijnstillers, zowel vrij verkrijgbaar als op voorschrift. Het is altijd belangrijk om je aan de maximale dosis per keer en per dag te houden, voorschrift of niet.

PARACETAMOL

Paracetamol is de actieve stof die je terugvindt in Dafalgan. Het remt pijn en koorts. Voor volwassenen is de gebruikelijke dosis maximaal 3 tabletten van 1 g per dag. Bij hevigere pijn kan de dosis naar 4 g per dag worden verhoogd. Er moet altijd een interval van 4 uur tussen twee innamen worden gerespecteerd. Zolang deze dosis gerespecteerd wordt, is paracetamol een vrij veilig geneesmiddel zonder al te veel ongewenste effecten. Ook voor kinderen mag het gebruikt worden en je vindt het ook terug in Perdolan-siroop of suppo’s. De dosis hangt in dit geval af van het gewicht van het kind.

NSAID’s

Deze ontstekingsremmers zorgen zowel voor een afname van de pijn, de koorts en de ontsteking. Aspirine en ibuprofen 400 mg zijn verkrijgbaar zonder voorschrift, voor hogere dosissen ibuprofen en andere ontstekingsremmers is een doktersvoorschrift nodig. De courante dosis van ibuprofen is maximum 3x per dag, met een interval van 6 uur tussen twee innames.

Ontstekingsremmers zijn niet vrij van bijwerkingen. Zo is het niet uitzonderlijk dat ze maag- en darmlast kunnen geven. Om deze reden neem je ze het beste in bij of net na de maaltijd. Bij patiënten die hier vaak last van hebben of een groter risico hebben op maagproblemen zoals pijn of bloedingen kan er door de dokter een geneesmiddel worden voorgeschreven ter bescherming van de maag. NSAIDs verhogen het bloedingsrisico en kunnen ook een effect hebben op de nieren effecten, dus er mag niet roekeloos mee worden omgesprongen. Daarbij is het altijd belangrijk de dosering en de duur van het gebruik volgens het doktersvoorschrift op te volgen.

STERKERE PIJNSTILLERS: CODEÏNE, TRAMADOL, MORFINE, OXYCODON, FENTANYL, BUPRENORFINE

Deze pijnstillers vallen buiten de zelfzorg. Deze geneesmiddelen moeten dus altijd door de arts worden voorgeschreven. Ook hier is het van groot belang om de juiste doseringen te respecteren, aangezien ook deze pijnstillers niet vrij zijn van ongewenste effecten en de gevolgen van overdosering groot kunnen zijn.

Gebruik van pijnstillers

Spring voorzichtig om met pijnstillers. Controleer bij het gebruik van een pijnstiller op eigen initiatief altijd of deze wel geschikt is voor jou en hoe je het product moet nemen, door je arts of apotheker te raadplegen of de bijsluiter goed te lezen. Zelfzorg met pijnstillers kent uiteraard grenzen. Als de pijn langer dan een week blijft aanhouden of steeds terugkeert, breng je beter eens een bezoek aan de dokter.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer