Aften in de mond: tips voor behandeling en verlichting

aften in mond behandelen

Heb je ooit last gehad van die vervelende zweertjes in je mond die pijnlijk kunnen zijn en je dagelijkse activiteiten kunnen verstoren? Je bent niet alleen. Deze kleine mondzweren, die aften worden genoemd, zijn een veelvoorkomend probleem waar veel mensen last van hebben. Gelukkig zijn er manieren om ze te behandelen en ongemak te verminderen. In deze blogpost delen we nuttige tips en advies over het behandelen van aften in de mond.

Wat zijn aften?

Aften, ook wel bekend als mondzweren of stomatitis aphthosa, zijn kleine, pijnlijke zweren die zich kunnen vormen aan de binnenkant van je mond. Ze verschijnen meestal als ronde of ovale plekken met een witte of gelige rand en een rood, ontstoken midden. Aften komen voor op je tong, het dak van je mond, je wangen of je tandvlees.

aften oorzaak

Aften oorzak

De exacte oorzaak van aften is op dit moment nog niet volledig geweten. Maar er zijn verschillende factoren die het risico op het ontwikkelen ervan kunnen verhogen:

 • Letsel aan het mondslijmvlies: bijten op je wang, tong, of het gebruik van scherpe tandenborstels kunnen het slijmvlies beschadigen en aften veroorzaken.
 • Stress: emotionele stress kan het immuunsysteem verzwakken, wat aften kan bevorderen.
 • Voeding: een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B12, ijzer, en foliumzuur, kan het risico op aften vergroten.
 • Allergieën: sommige mensen ontwikkelen aften als reactie op bepaalde voedingsmiddelen of allergenen.

Aften in de mond behandelen

 1. Mondspoeling: spoel je mond voorzichtig met een zoutoplossing om irritatie te verminderen en de genezing te bevorderen.
 2. Producten vrij te koop bij de apotheker: er zijn speciale gels en mondwaters beschikbaar bij de apotheek die kunnen helpen bij de behandeling van aften.
 3. Pijnverlichting: overweeg het gebruik van pijnstillers zoals ibuprofen of paracetamol om pijn en ontsteking te verminderen.
 4. Vermijd irriterende voedingsmiddelen: zure, pittige of harde voedingsmiddelen kunnen de aften verergeren. Probeer deze voedingsmiddelen te vermijden tijdens de genezing.
 5. Goede mondhygiëne: blijf je tandenpoetsen, maar wees voorzichtig rondom de aften om verdere irritatie te voorkomen.
 6. Stressmanagement: als stress een trigger is voor jouw aften, probeer dan ontspanningstechnieken zoals meditatie of yoga.

Deze fruitige gel legt een filmlaagje op de aft waardoor deze goed kan herstellen.

Pyralvex is een aanstipvloeistof die ontstekingsremmend en antibacterieel werkt.

Een mondspoeling kan gebruikt worden om aftjes te herstellen én te voorkomen.

Aften zijn vaak een gevolg van een verlaagde weerstand, dus een vitamine C-supplement kan je helpen om dit te voorkomen.

Wanneer een arts raadplegen?

In de meeste gevallen verdwijnen aften vanzelf binnen een week of twee. Maar als je aften regelmatig terugkeren, langer dan drie weken aanhouden, ernstige pijn veroorzaken of samengaan met andere symptomen, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Dit kan wijzen op een onderliggende medische aandoening die verder moet worden onderzocht.

Het behandelen van aften in de mond kan vervelend zijn, maar met de juiste zorg en aandacht kunnen ze snel genezen. Als je nog vragen hebt, of advies nodig hebt over de behandeling van aften, aarzel dan niet om contact op te nemen met onze apotheek. Wij staan klaar om je te helpen op weg naar een gezonde mond.

Wil je nog meer te weten komen over dit onderwerp? Lees dan ook ons artikel ‘Het belang van een gezonde mond‘.

Categories: Lichaamsverzorging

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer