Propolis - Hoe kan het je helpen?

Propolis of "bijenlijm" kan je weerstand ondersteunen, werkt antibacterieel en stimuleert het afweersysteem. Er zijn veel voordelen aan propolis. Maar wat moet je nog weten over dit product?

lees meer...
Filteren op
Merk
Lijn
Vorm
Doelgroep
Volume
8 producten
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
2Verzending binnen 2 werkdagen.
2Verzending binnen 2 werkdagen.
2Verzending binnen 2 werkdagen.

Wat is propolis?

Wanneer bijen sap van planten combineren met hun eigen uitwerpselen en bijenwas, creëren ze een kleverig, groenachtig bruin product dat wordt gebruikt als een coating om hun onderkomen te bouwen. Dit is propolis of "bijenlijm".

De samenstelling van propolis kan variëren, afhankelijk van de locatie van de bijen en tot welke bomen en bloemen ze toegang hebben.

Genezende werking

Onderzoekers hebben ontdekt dat propolis flavonoïden bevat, antioxidanten die ziekten en schade in het lichaam bestrijden. Flavonoïden worden in planten geproduceerd als een vorm van bescherming. Ze worden vaak aangetroffen in voedingsmiddelen waarvan wordt aangenomen dat ze antioxiderende eigenschappen hebben, waaronder:

  • vruchten
  • groene thee
  • groenten
  • rode wijn

Propolis bevat ook andere potentieel genezende stoffen, zoals aminozuren, vitamine A, C en E, evenals mineralen als kalium en magnesium.

Verder suggereert onderzoek dat propolis voordelen heeft voor:

  • Wonden. Dankzij de flavonoïden werkt het als antischimmel-middel waardoor propolis nuttig kan zijn bij de behandeling van wonden, zoals brandwonden. Verder helpt het bij het stimuleren van de collageenproductie in de huid, wat de wondgenezing verder zou kunnen ondersteunen.
  • Koortsblaasjes en genitale herpes. Wanneer propolis een drietal keren per dag lokaal wordt aangebracht, kan het helpen om koortsblaasjes sneller te doen genezen. Ook beschermt het tegen toekomstige blaasjes.
  • Orale gezondheid. Propolis kan ook helpen bij de behandeling van mond- en keelinfecties, evenals tandcariës (gaatjes). Hier suggereren onderzoekers dat de antibacteriële en ontstekingsremmende effecten van het product mogelijk een rol kunnen spelen in de algehele mondzorg.
  • Kanker. Onderzoek geeft aan dat propolis de kans verkleint dat cellen kankerachtig worden of de vermenigvuldiging ervan voorkomt. Net als het de bijwerkingen van bepaalde kankerbehandelingen, zoals chemotherapie en bestralingstherapie, vermindert
  • Chronische ziektes. Propolis vermindert het risico op een hoog cholesterolgehalte, hartaandoeningen en beroertes. Verder heeft het mogelijk een beschermend effect tegen multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson en dementie.

Zoals je dus ziet, heeft propolis verschillende zeer goede effecten net als vele andere bijenproducten. Het is echter goed om op te letten voor eventuele andere effecten.

Wees voorzichtig

Pas op want als je allergisch bent voor honing of bijen, want dan zul je waarschijnlijk ook reageren op producten die propolis bevatten. Propolis kan bij langdurig gebruik ook een eigen allergische reactie veroorzaken. Het hebben van pollenallergieën kan ook het risico op een allergische reactie op propolis verhogen.

Praat dus met een arts voordat je propolis aan je behandelplan toevoegt, vooral als je bestaande allergieën of astma hebt.

Als je meer informatie wilt over propolis of andere vragen hebt, kun je rechtstreeks met onze apothekers praten. Onderstaand vind je verschillende manieren om ons te contacteren.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Verzending binnen EU

  • Apotheek sinds 1974

9
71 beoordelingen in de laatste 12 maanden
93 beveelt ons aan
10
Prima verloop !

Prima verlopen

Aanbevelen? Ja
10
Uitstekend.

Bestelling is goed verwerkt.

Aanbevelen? Ja
10
Zeer goed.

Super snel geregeld. En snel bezorgd. En het werkt.

Aanbevelen? Ja
10
uitstekend

uitstekend

Aanbevelen? Ja