haaruitval

Honderdduizend haren sieren de hoofdhuid. Dagelijks raak je er een vijftigtal kwijt. Maar er komen nieuwe. Bij sommigen steeds zwakker en zeldzamer.


hoe komt dat?

Zowel bij mannen als bij vrouwen wordt testosteron gevormd. Dat gebeurt in de huid, het vetweefsel, de lever en de geslachtsorganen. De hoeveelheid is erfelijk bepaald. Dat testosteron stimuleert de haargroei. Die groei vertrekt vanuit het haarzakje of de follikel. Per vierkante centimeter tel je er ongeveer 400. Die zakjes liggen onder de huid samen met een talgklier en pigment- of kleurcellen. De talgklier zorgt voor de glans en de (over) vette huid. Pigmentcellen leveren de kleur.


een kronkel in de natuur

Een enzym zet het testosteron om tot dihydrotestosteron (DHT). Dat DHT verlamt de haarfollikels en de pigmentcellen. Een kleurloos dons is het einde. Oksels, schaamhaar en ledematen blijven ongemoeid evenals de slapen en de achterzijde van het hoofd. Haarverlies start bij de man vanaf 25 jaar, bij de vrouw vanaf 50 jaar. De balans tussen het vrouwelijke oestrogeen en het mannelijke testosteron raakt dan verstoord.

lichaamsprocessen en haargroei

Abnormaal veel haaruitval, verlies in plukken of kale kringen vragen medisch advies. Bloedarmoede, eczeem, geneesmiddelen, griep, hoge koorts, krabletsels, operaties, schaafwonden, schimmels, schildklierafwijkingen, shock en stress, tumoren, een overmaat aan vitamine A en zwangerschap beïnvloeden de haargroei. 

nog meer haarschade door

 • Eiwitarm dieet of strikt vegetarisch menu.
 • Overdreven verven, bleken, brushen en permanenten.
 • Zon, zeewater en aangespannen haartooi.

kaal worden remmen

 • Vitaminen, mineralen en aminozuren zijn bouwstenen voor gezond haar. Ze worden als capsules ingenomen tijdens het eten. Een kuur start met hoge doses. Na een tweetal weken mag je de dosis halveren. Minstens drie maanden inname wordt vooropgesteld. De apotheker is hier een nuttige bewaker en raadgever. Maar een volle, weelderige haarbos is niet gegarandeerd!
 • Voedende, versterkende, stimulerende lotions, shampoos en ampullen leiden tot wisselende tevredenheid bij de gebruiker.

geneesmiddelen met enige kracht

 • Minoxidil is vrij verkrijgbaar als een lotion van 2 of 5%. Wrijf de schedelhuid tweemaal per dag in. De eerste haartjes verschijnen na ongeveer zes maanden. De behandeling duurt levenslang. Versterkte haargroei op andere plaatsen (benen bijvoorbeeld) is mogelijk. Omwille van een mogelijke bloeddrukdaling blijft medisch toezicht aanbevolen.
 • Finasteride mag alleen bij mannen. Het remt de vorming van DHT. Eén milligram per dag volstaat en de haaruitval valt stil binnen het jaar. Het effect verdwijnt bij het stopzetten van de behandeling. Hou rekening met nevenwerkingen op het sperma en met een daling van libido en potentie.
 • Voorschrifplichtige antihormonen zijn gereserveerd voor vrouwen die hun haar verliezen volgens een mannelijk patroon. Bij hen wijkt de haarlijn met inhammen aan de slapen en met een kalende kruin. Dat cyproteron werkt op gemoed, geslachtsklieren en voortplanting. Dosering en duur worden individueel bepaald. In combinatie met een vrouwelijk hormoon kan het als anticonceptiepil worden voorgeschreven.

operatieve ingrepen bij kaalheid

Een strook hoofdhuid met vaste beharing wordt weggenomen en ingeplant op de kale zone die eventueel wordt samengetrokken. Bloedingen, infecties en pijn kunnen samengaan met deze dure en tijdrovende technieken. 

dit kan je zelf doen

 • Leef ontspannen en varieer je voeding.
 • Vet haar, jeuk en schilfertjes beheers je met shampoos en lotions. De apotheker kan er aanraden op basis van zink, selenium, zwavel, salicylzuur of azolen.
 • Kies voor neutrale, zachte shampoos en spoel overvloedig na. Drie wasbeurten per week maken het haar droger maar hinderen de groei niet. 

andere oplossingen

Pruiken en haarstukjes uit echt haar of kunststof kunnen elegant ogen. Ze worden los gedragen of vastgemaakt aan het resterende haar. Ook kan je gelukkig zijn met wat de natuur je schenkt en denken aan de vele kale, knappe en sexy idolen uit de sport- en vedettenwereld.

Overgenomen uit Geneesmiddelenwijzer. Redactie en realisatie: Comité Farmacotherapie Kon. Apoth. Veren. Antwerpen en Dienst Geneesmiddelenvoorlichting Kath. Univ. Leuven. Verantwoordelijke uitgever: G. Laekeman - Apotheker-farmacoloog.

3478765,3641453,3277365,1493303

een goed advies van je apotheker

2Verzending binnen 2 werkdagen.
1Besteld voor 13u, vandaag verzonden
checkVerzending vandaag.
Terug

Professioneel advies van onze apothekers

 • Persoonlijk advies

 • Chat live met onze apothekers

 • Erkende online apotheek

 • Apotheek sinds 1974

8.9
120 beoordelingen in de laatste 12 maanden
93 beveelt ons aan
10
Vlot besteld en bezorgd

Prima dite, snel gevonden wat ik zoek en vlot bezorgd

Aanbevelen? Ja
10
Top! snelle verzending, product zoals omschreven!

snelle verzending, product zoals omschreven!

Aanbevelen? Ja
10
Geweldig

Super tevreden snelle levering en goed verzorgd proper afgeleverd dank u allemaal

Aanbevelen? Ja
10
Perfect

Info gevraagd en snel verkregen.Bestelling snel en correct.

Aanbevelen? Ja