Osteoporose: wat is de oorzaak en wat kan je zelf doen

Wat is osteoporose?

Osteoporose is een aandoening waarbij de dichtheid van de botten daalt, waardoor ze minder stevig worden en sneller breken. Vrouwen hebben een grotere kans op de ontwikkeling van osteoporose dan mannen. 1 op 5 vrouwen boven de 65 leidt aan deze aandoening. Bovendien zijn er nog andere factoren die de ontwikkeling van osteoporose in de hand kunnen werken:

  • Weinig lichaamsbeweging
  • Roken
  • Calcium- en vitamine D-tekort
  • Ondergewicht
  • Vroege menopauze
  • Medicatie: cortisone, anti-epilepsiemedicatie, aromatase-inhibitoren en benzodiazepines

Wat kan je zelf doen?

Het is belangrijk om de kans op osteoporose zoveel mogelijk te beperken. Mocht de aandoening toch tot uiting komen is het verstandig deze zo snel mogelijk te behandelen, aangezien een botfractuur op latere leeftijd heel wat risico’s met zich mee brengt en zelfs fataal kan zijn.

Voldoende lichaamsbeweging is cruciaal. Wandelen is de ideale manier om je spieren en botten sterk te houden. Beperk het drinken van alcohol en probeer te stoppen met roken. Probeer ook voldoende calcium en vitamine D binnen te krijgen, aangezien deze belangrijk zijn voor de opbouw van het skelet. Calcium krijg je binnen via de voeding en vind je onder andere terug in zuivelproducten. De voornaamste bron van vitamine D is zonlicht.

Als je toch tekorten hebt, kan je calcium- en vitamine D-supplementen nemen. Je kan ze kopen bij de online apotheek. Voor calcium volstaat het om 500 mg tot 1g per dag in te nemen. Hogere dosissen kunnen obstipatie veroorzaken. Aangezien de afbraak van het bot ’s nachts het grootst is, kun je dit het beste ’s avonds innemen. Van vitamine D volstaat het om 800 eenheden extra per dag in te nemen. Vitamine D zorgt er ook voor dat calcium beter wordt opgenomen, dus het is aangeraden om altijd calcium- en vitamine D-supplementen samen in te nemen. Er zijn producten op de markt die deze twee combineren, zodat je niet twee verschillende supplementen in hoeft in te nemen.

En als dat niet helpt?

De dokter kan medicatie voorschrijven die de botafbraak afremt. Deze producten worden bisfosfonaten genoemd en kunnen afhankelijk van de dosis per tablet dagelijks of wekelijks worden ingenomen. Het is heel belangrijk om deze geneesmiddelen op de correcte manier in te nemen, namelijk strikt nuchter, bij voorkeur 30 minuten voor het ontbijt. Ze kunnen namelijk interfereren met andere geneesmiddelen. Daarnaast kunnen ze problemen veroorzaken als ze te lang in de slokdarm blijven zitten, dus is het belangrijk om ze met een groot glas water in te nemen en de eerste 30 minuten na inname zeker niet terug te gaan liggen.

Naast de bisfosfonaten bestaan er nu ook injecties die tweemaal per jaar gegeven kunnen worden om de botafbraak te remmen.

Professioneel advies van onze apothekers

  • Persoonlijk advies

  • Chat live met onze apothekers

  • Erkende online apotheek

  • Apotheek sinds 1974

Pharmazone gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord.

Lees meer